Rejsende i Hartsfield Jackson Atlanta International Airport i begyndelse af marts 2020. (Foto: Chad Davis | CC 2.0)

Transatlantisk flytrafik kan komme i gang i juni

IATA forventer, at EU og USA senest i juni bliver enige om fælles regler, der kan åbne for flyrejser på tværs af Atlanterhavet igen.

Flyselskabernes internationale organisation IATA forventer, at de transatlantiske flyvninger med passagerer vil komme i gang igen inden sommerferien efter i vidt omfang at have ligget stille i månedsvis som følge af coronapandemien.

“Jeg er temmelig optimistisk,” siger IATA’s generalsekretær Alexandre de Juniac. Han forventer, at EU og USA bliver enige om fælles regler for sikre flyrejser inden sommerens rejsesæson starter. ”Formentlig i løbet af juni,” siger IATA-topchefen.

Alexandre de Juniac oplyste på en pressebriefing onsdag, at antallet af unikke internationale flyruter under coronakrisen er faldet fra næsten 30.000 til omkring 12.000 ruter på verdensplan.

Langt færre afgange
De internationale ruter, der er tilbage, bliver fløjet i langt mindre omfang end tidligere. Før krisen blev den gennemsnitlige internationale rute betjent cirka 43 gange om måneden, mens ruterne nu i gennemsnit betjenes 20 gange hver måned – altså end ikke én gang dagligt i gennemsnit.

Indenrigsruterne klarer sig betydeligt bedre, da antallet af ruter, der betjenes, er stort set uændret, mens det gennemsnitlige antal flyvninger per rute er faldet fra cirka 90 om måneden til i dag omkring 66 flyvninger hver måned.

Generelt set er efterspørgslen på flyrejser tilbage på 1998-niveauet efter et fald på 66 procent fra niveauet før krisen.

Kompliceret med mange coronapas
Alexandre de Juniac hilser på den baggrund EU’s planer om et digitalt coronapas velkomment. IATA har dog også selv lanceret et digitalt coronapas, IATA Travel Pass, og det samme har en række flyselskaber gjort, ligesom flere lande – herunder Danmark – arbejder på et nationalt, digitalt coronapas.

IATA-topchefen advarer om, at det kan blive et problem, hvis der er for mange forskellige digitale løsninger, som vil gøre rejser for komplicerede for både passagerer og flyselskaber, ligesom der kan være svært at overbevise myndigheder om, at alle løsninger er sikre.

IATA-coronapas testet på oversøisk rute
IATA Travel Pass-appen blev i denne uge for første gang afprøvet på en international flyrute, da passagerer på Singapore Airlines rute fra Singapore til London Heathrow kunne bruge appen til at dokumentere deres testresultater og eventuelle vacciner over for myndighederne.

”Den vellykkede implementering af IATA Travel Pass i denne test med Singapore Airlines-passagerer viser, at teknologien sikkert, bekvemt og effektivt kan hjælpe rejsende og regeringer med at administrere rejsesundhedsoplysninger. Betydningen af ​​dette for at genstarte international luftfart kan ikke overvurderes,” sagde Alexandre de Juniac.

 

Relaterede artikler:

Første flyselskaber tester IATA Travel Pass

Første transatlantiske rute med gratis COVID-19-lyntest

Vil have gang i transatlantisk flytrafik igen