Turkish Airlines får milliarderstatning fra Boeing

Turkish Airlines har indgået en aftale med Boeing om erstatning på 1,5 milliarder kroner for problemerne med 737 MAX.

Kort før jul rapporterede tyrkiske medier, at Turkish Airlines forberedte sig på at anlægge sag mod flyproducenten Boeing på grund problemerne med Boeing 737 MAX-flyene, som har haft flyveforbud siden marts sidste år.

Nu meddeler det tyrkiske flyselskab, at det har indgået en aftale med Boeing om økonomisk kompensation for omkostninger i forbindelse med MAX-situationen.

Hverken Turkish Airlines eller Boeing har oplyst omfanget af kompensationen, men den førende tyrkiske Hurriyet rapporterer ifølge Reuters, at aftalen har en værdi på 225 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) – heraf 150 millioner dollar (én milliard kroner) i kompensation og 75 millioner dollar (500 millioner kroner) til dækning af ting som reservedele og uddannelse.

Bemærkelsesværdig aftale
Det fulde omfang af de økonomiske konsekvenser for Boeings MAX-kunder, afhænger af hvornår flytypen vender tilbage til service. Derfor er det ifølge analytikere bemærkelsesværdigt, at Turkish Airlines allerede på nuværende tidspunkt indgår en aftale med Boeing om kompensation.

”Enten har de (Turkish Airlines, red.) en temmelig god fornemmelse af, hvornår denne situation slutter, eller også har selskabet på en eller anden måde fået alternativ kapacitet til at mindske skaden på dette tidspunkt,” sagde Richard Aboulafia fra luftfartskonsulenthuset Teal Group til Reuters.

Turkish Airlines havde modtaget 12 Boeing 737 MAX-fly, da flyveforbuddet blev indført, og selskabet skulle efter planen have modtaget yderligere 12 fly siden. Turkisk Airlines har en ordre på i alt ​​75 737 MAX hos Boeing.

TUI i forhandlinger med Boeing
Turkish Airlines er blot et af ​​en række flyselskaber, som har krævet erstatning fra Boeing som følge af problemerne med MAX-flyene.

Southwest Airlines, som er verdens største 737 MAX-operatør, meddelte i december, at det havde indgået en fortrolig aftale med Boeing om kompensation for en del af de 830 millioner dollar, som MAX-flyveforbuddet ventes at have kostet selskabet i 2019.

Det europæiske charterflyselskab TUI sagde tirsdag, at det stadig var i forhandlinger med Boeing om kompensation. TUI har foreløbigt 15 737 MAX-fly og har bestilt yderligere otte fly.

Ifølge TUI kostede MAX-flyveforbuddet i det seneste regnskabsår selskabet 293 millioner euro (2,2 milliarder kroner), mens regningen i det aktuelle regnskabsår kan blive så høj som 400 millioner euro (tre milliarder kroner), afhængigt af hvornår 737 MAX-flyene vender tilbage til service.

I sidste uge fyrede Boeing selskabets administrerende direktør Dennis Muilenburg som følge af MAX-skandalen, og flyproducenten har meddelt, at det midlertidigt vil indstille produktionen af nye 737 MAX i januar.

 

Relaterede artikler:

Medie: Turkish Airlines vil rejse sag mod Boeing

Største MAX-operatør får erstatning fra Boeing

MAX-skandalen koster Boeing-topchef jobbet