Istanbul Atatürk Airport.

Turkish Airlines skærer hårdt i vinterprogrammet

Turkish Airlines reducerer antallet af flyvninger på flere end 60 europæiske ruter. Der fjernes blandt andet to af fire daglige afgange mellem København og Istanbul.

I det seneste vintertrafikprogram havde Turkish Airlines tre daglige flyvninger mellem Istanbul-Atatürk og København, men i den kommende vinter reduceres fra tre til to daglige afgange, hvilket er er reducering med 33 procent. På ruten mellem Istanbul og Aalborg ændres der samtidig fra fem til fire ugentlige afgange, mens Billund Lufthavn ser ud til at bevare de fem planlagte ugentlige afgange til Istanbul.

Tilpasningerne i tidtabellen er et led i en større kapacitetsreduktion, der for det første skal tilpasse den udbudte kapacitet til efterspørgslen og dermed sikre, at selskabets indtjening bliver forbedret, så man atter kommer tilbage på sporet. Turkish Airlines kom ud af første halvdel af 2016 med et underskud på 1.894 mio. tyrkiske lira, hvilket omregnet til danske kroner svarer til næsten 4,3 mia. kroner. Det skal holdes op imod et overskud på 1.035 mio. tyrkiske lira – cirka 2,3 mia. kroner – i samme periode året før.

Der er ikke alene ruten fra Istanbul til København, der der får barberet en daglig afgang væk fra tidtabellen. Det samme sker også for ruterne fra Istanbul-Atatürk til Budapest, Hamborg, Hanover, London-Gatwick, Madrid, Rom, Sofia og Stuttgart. Samlet er omkring 400 ugentlige flyvinger på de europæiske ruter fjernet fra tidtabellen. Det betyder, at Turkish Airlines må sætte omkring seks fly på jorden alene som følge af disse reduktioner.

Vinterlukker ny rute til København
Udover flyvningerne til og fra Istanbul-Atatürk Lufthavnen, der er et vigtigt trafikknudepunkt for trafikken til Mellemøsten, Afrika og Asien, bliver der også skåret ned på ruterne til Sabiha-Göcken lufthavnen, der ligger 22 kilometer sydøst for Istanbul og dermed på den asiatiske side af den tyrkiske storby.

Turkish Airlines åbnede den 30. maj en helårsrute med én daglig afgang fra Sabiha-Gökcen til København. Den rute må også lade livet i vintertrafikprogammet, mens Turkish Airlines blot vælger at fjerne et par ugentlige afgange på flyvningerne fra Sabiha-Gökcen til Barcelona, Düsseldorf, Frankfurt, London-Gatwick, Milano-Malpensa, München, Rom og Wien.

Også de interkontinentale ruter er ramt af den pludseligt opståede økonomiske krise hos det statsejede tyrkiske flyselskab. Således bliver der skåret i frekvenserne på 20 ruter, men fire ruter må vinterlukke, henholdsvis Aqaba (Jordan), Gassim (Saudi Arabien), Osh (Kirgistan) samt Tiemcen og Batna i Algeriet.

Turkish Airlines har i selskabets halvårsmeddelelse angivet “udfordrende markedsforhold” samt de mange bombesprængninger i Tyrkiet som årsagen til den faldende efterspørgsel. Billetindtægterne er gevaldigt under pres, da det har været nødvendigt at sænke billetpriserne betydeligt i et forsøg på at holde fast i passagererne.

 

Relaterede artikler:

Skærer ned på Tyrkiet-ruter

Spies: Lave priser fjerner terrorfrygt

Turkish Airlines øger med 43 procent fra Jylland

Én god rute kan blive til to svage ruter

CPH-rute til Istanbuls anden lufthavn