Air Greenlands Airbus A330-800neo med navnet Tuukkaq i lufthavnen i Toulouse. (Foto: Christian Granhøj Skouboe)

Tuukkaq på gæstevisit i Keflavik

Air Greenlands nye atlantfly måtte onsdag eftermiddag lande i Keflavik International Airport ved Reykjavik, og derfor bliver passagererne mellem København og Kangerlussuaq forsinket i de kommende dage.

Siden 2003 har Air Greenland regelmæssigt transporteret passagerer og gods fra Københavns Lufthavn direkte til Thule Air Base, eller Pituffik, som den hedder på grønlandsk.

Onsdag afgik Air Greenlands atlantfly, den nye A330-800neo med navnet Tuukkaq, kl. 09.33 fra Københavns Lufthavn med direkte kurs mod Pituffik, men flyet måtte opgive at lande på grund af meget lavthængede skyer. Det oplyser Air Greenland.

I de tilfælde, hvor det ikke er muligt at lande i Pituffik på grund af vejret, vil Air Greenland normalt omdirigere flyet til Kangerlussuaq, men det var ikke muligt onsdag, da der er mangel på overnatningskapacitet i øjeblikket. Derfor blev man nødt til at sende flyet videre ned til Keflavik-lufthavnen ved Reykjavik, hvor det landede ved 14.30-tiden lokal tid – omkring ni timer efter starten fra København.

Her måtte passagerer og besætningsmedlemmer overnatte, inden der torsdag skal gøres et nyt forsøg på at få flyet sikkert ned i Pituffik.

Følgevirkninger frem til søndag
Onsdagens situation betyder, at Air Greenland har aflyst afgangen fra København til Kangerlussuaq torsdag formiddag, da det ikke er muligt at finde erstatningskapacitet. Dermed strander op imod 300 passagerer i København.

Der et lykkedes at ombooke nogle passagerer til afgangen mellem København og Narsarsuaq, der opereres af Jettimes Boeing 737, men der er ikke plads til alle passagerer, der skulle have været med atlantflyet til Kangerlussuaq.

Da overnatningskapaciteten også er udfordret i København i disse dage, opfordrer Air Greenland passagererne til, at de ikke møder op i Københavns Lufthavn, da det ikke er muligt at hjælpe med hotelovernatning. I stedet henstilles passagererne til selv at forsøge at finde hotelværelser, hvor flyselskabet efterfølgende vil refundere udgifterne.

Hovedparten af passagererne vil blive ombooket til Tuukkaq på fredagsafgangen, hvor Jettime også indsætter en ekstra afgang. Men der vil også være passagerer, der først vil kunne komme fra København til Kangerlussuaq lørdag eller søndag.

Trafikforstyrrelser kostede i 2022 Air Greenland i omegnen af 100 millioner kroner.

 

Relaterede artikler:

Nyt Air Greenland-fly får jordskade i CPH

Trafikforstyrrelser kostede 100 millioner kroner

Air Greenlands A330 på jorden efter påkørsel