United Airlines Boeing 757. (Foto: SpeedbirdHD)

United trækker sig fra New York-JFK

Fra slutningen af oktober vil United Airlines ikke længere flyve fra New Yorks John F. Kennedy-lufthavn, da flyselskabet ikke er lykkedes med at skaffe flere slottider.

United Airlines vil midlertidigt stoppe operationen i New York-JFK, når alle indkommende fly er landet i lufthavnen 29. oktober 2022. Det oplyser flyselskabet i en intern meddelelse til medarbejderne.

Dermed vil United Airlines fra slutningen af indeværende måned altså ikke længere flyve fra den store John F. Kennedy-lufthavn, og selskabet vil til gengæld koncentrere New York-flyvningerne fra basen i Newark-lufthavnen. I øjeblikket har United fire daglige flyvninger fra JFK – to afgange til henholdsvis Los Angeles og San Francisco.

Tidligere på måneden truede United Airlines – ifølge nyhedsbureauet Reuters – med at trække sig fra New York-JFK, hvis ikke de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, tildelte flyselskabet flere slottider (start- og landingstilladelser, red.). Og det er således ikke lykkedes.

”I betragtning af vores nuværende ’for lille til at være konkurrencedygtige’-tidsplan ud af JFK – kombineret med starten af ​​vintersæsonen, hvor flere flyselskaber vil anvende deres slots fra JFK – har United truffet den svære beslutning om midlertidigt at suspendere operationen i JFK,” forklarer United Airlines i den interne meddelelse.

JFK har fortsat Uniteds interesse
Det vides ikke, om og hvornår United Airlines vil genoptage driften i New York-JFK. Flyselskabet fortæller, at det havde konstruktive drøftelser med FAA, men at det stod klart, at det ville tage længere tid end håbet at få yderligere slottider.

United Airlines beskæftiger omkring 100 medarbejdere i New York-JFK, men ingen af dem behøver at frygte en fyring ved udgangen af oktober. Således oplyser United, at samtlige ansatte vil kunne skifte til andre nærliggende stationer. Og måske de en dag får muligheden for at vende tilbage til JFK-lufthavnen.

”Vigtigst af alt har JFKs betydning for vores drift ikke ændret sig. Vi mener, at New York-kunderne fortjener flere muligheder, og en robust United-service til JFK er godt for vores kunder, vores ansatte og vores flyselskab,” lyder det fra United Airlines, der vil fortsætte arbejdet med at sammensætte et større og stærkere trafikprogram ud af JFK.

Store investeringer i JFK
Ifølge United Airlines kan selskabet ikke konkurrere fra JFK-lufthavnen uden yderligere og permanente slottider. Der er særlig hård konkurrence med American Airlines og JetBlue Airways i den travleste New York-lufthavn.

Også i 2015 trak United Airlines sig fra New York-JFK for at samle sine flyvninger fra Newark-lufthavnen i forsøget på at tilbyde et bedre produkt på ruterne til den amerikanske vestkyst. United havde op til JFK-suspenderingen fløjet med underskud i syv år, lød det dengang.

United Airlines mener dog, at der er plads til at ekspandere i JFK-lufthavnen, da FAA og havnemyndigheden siden 2008 har foretaget betydelige investeringer i lufthavnens infrastruktur.

FAA har ifølge Reuters udtalt, at myndigheden er ”dedikeret til at gøre sit til sikkert at udvide kapaciteten i New Yorks lufthavne og luftrummet. Vi vil følge vores retfærdige og veletablerede proces for at tildele fremtidige slots for at øge konkurrencen,” lyder det.

 

Relaterede artikler:

United forlader JFK

”COVID-19 har ændret United Airlines for altid”

American Airlines bestiller 20 supersoniske fly