Passagerer i American Airlines-fly. (Foto: viewfromthewing.com)

Uregerlige passagerer får lov at komme tilbage i flyene

En række amerikanske flyselskaber tager nu uregerlige passagerer til nåde ved at give dem lov til at komme tilbage i flyene. Flere tusinde rejsende blev ellers sortlistet for at have nægtet at bære mundbind.

I forbindelse med coronapandemien blev der indført påbud om mundbind – elle ansigtsmaske – ved rejse med fly. Dette skabte imidlertid store problemer for amerikanske flyselskaber.

Således blev passagerer i tusindvis sortlistet, efter mundbindet blev indført. De uregerlige passagerer nægtede ganske enkelt i stort omfang at tage hensyn til øvrige passagerer ved ikke at bære det velkendte mundbind.

Nu får de sortlistede passager dog lov at komme tilbage i flyene. I hvert fald en stor del af dem. De amerikanske flyselskaber American Airlines, United Airlines og Delta Air Lines indikerede alle torsdag, at de vil give passagererne lov at komme tilbage, nu hvor mundbind er blevet valgfrit på flyvninger. Det skriver nyhedsbureauet AP.

”Vi har talt med dem (passagererne, red.) individuelt. Mange af dem forsikrer os om, at nu hvor maskepåbuddet er fjernet, vil de opføre sig ordentligt, og jeg stoler på, at langt de fleste af dem vil,” siger Scott Kirby, koncernchef i United Airlines, til NBC.

Alaska Airlines fastholder sortlistning
American Airlines oplyser, at de fleste passagerer, som flyselskabet har sortlistet, vil få tilladelse til at flyve igen. Det vil dog ikke gælde de allerværste lovovertrædere. De passagerer, der eksempelvis brutalt har overfaldet andre passagerer eller besætning.

Også hos Delta Air Lines vil man byde de uregerlige passagerer tilbage igen – efter en sag til sag-gennemgang.

”Enhver yderligere tilsidesættelse af de politikker, der holder os alle sikre, vil resultere i placering på Deltas permanente flyveforbudsliste,” siger Morgan Durrant, talsmand fra Delta Air Lines.

Et andet amerikansk flyselskab, Alaska Airlines, gør imidlertid det modsatte af mange af de andre flyselskaber. Selskabet sagde i denne uge, at de forviste passagerer ikke vil blive budt tilbage i flyene.

Fagforeninger med skarp kritik
Meldingen fra de amerikanske flyselskaber om at tillade de uregerlige passagerer tilbage igen er blevet mødt med forargelse hos to fagforeninger, der repræsenterer blandt andet kabineansatte.

”Timingen af ​​dette er skandaløs. Det føderale maskepåbud er blevet ophævet, men pandemien er ikke forbi,” siger Sara Nelson, formand for Association of Flight Attendants.

Sara Nelson mener, at flyselskaberne er nødt til at sætte farten ned og overveje deres beslutninger. Ingen uregerlige passagerer bør tillades tilbage i flyene, før blandt andet fagforeninger er blevet inddraget i beslutningen.

Også formand for Transport Workers Union, John Samuelsen, kritiserer, at flyselskaberne ikke har haft en dialog med fagforeningen, eller fremlagde en plan for beskyttelse af besætningsmedlemmer. Fagforeningen repræsenterer blandt andet kabineansatte i Southwest Airlines.

Bøder for flere millioner kroner
Amerikanske flyselskaber har indrapporteret over 7.000 hændelser med uregerlige passagerer til den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, siden begyndelsen af 2021. Mere end to tredjedele af disse hændelser involverede passagerer, der nægtede at tage mundbind på.

Delta Air Lines har sortlistet cirka 2.000 passagerer, Alaska Airlines over 1.700 passagerer, mens United Airlines har nægtet adgang til flyene for cirka 1.000 passagerer. American Airlines og Southwest Airlines har ikke fremlagt tal.

De føderale amerikanske myndigheder her uddelt bøder til mange af de uregerlige passagerer. I august sidste år oplyste FAA, at der var uddelt bøder for 3,4 millioner kroner til en gruppe på blot 34 passagerer. Siden 1. januar 2021 og frem til august samme år blev der uddelt bøder til en samlet værdi af over 6,3 millioner kroner.

Ganske bemærkelsesværdigt skete halvdelen af de 34 alvorlige hændelser på flyvninger til eller fra feriedestinationer i delstaten Florida.

 

Relaterede artikler:

Seks millioner kroner i bøder til urolige passagerer

USA skærper kursen over for urolige flypassager

Vil drøfte fælles sortlistning af passagerer