US Airways flyver udenom CPH

Københavns Lufthavn må se to andre nordeuropæiske lufthavne være blandt de heldige, når US Airways næste år åbner fire nye Europa-ruter.

Amerikanske US Airways står normalt lidt i skyggen af større hjemlige konkurrenter som United, Delta Air Lines og American Airlines, hvad angår trafikken over Atlanterhavet til Europa. Men nu vil US Airways også ind og blande sig i kampen om sommertrafikken på de lidt tyndere europæiske ruter. Således åbner US Airways næste år fire nye sommerruter fra sit trafikknudepunkt Charlotte i staten North Carolina syd for Washington D.C.

De fire destinationer er Barcelona, Lissabon, Manchester og Bruxelles. Alle fire ruter åbner den 22. maj med flyvninger en gang dagligt alle ugens syv dage. Barcelona bliver en helårsrute, mens Lissabon og Manchester-ruterne lukkes ned igen 29. september. Og på Bruxelles-ruten trækker man stikket allerede den 2. september.

Se sig forbigået
Med Manchester og Bruxelles på rutekortet må Københavns Lufthavn se sig forbigået af et luftfartsselskab med et produkt, som ellers ville passe som fod i hose til Amager-lufthavnen. Markedet for at flyve direkte fra København og det øvrige Skandinavien til USA i sommersæsonen er næsten umætteligt. SAS har således tidligere fortalt, hvordan Norwegians nye ruter fra Oslo og Stockholm til New York ikke stjæler trafik fra deres ruter. I stedet går trafikken fra selskaber som Lufthansa, Air France, KLM og British Airways, der flyver danskerne og skandinaverne via deres europæiske trafikknudepunkter.

At markedet er stort for USA-flyvninger illustreres ved, at US Airways’ rival, Delta Air Lines, hver sommer flyver mellem New York’s JFK-lufthavn og København i en periode på cirka tre måneder, inden selskabet forsvinder igen.

En af de sidste
US Airways vil på ruterne til Manchester og Bruxelles benytte henholdsvis Boeing 757-200 og Boeing 767-200ER. Begge mindre langdistancefly med plads til 176 og 204 sæder i et 2-klasses layout. Størrelser som egner sig godt til lidt tyndere ruter som ruterne fra Charlott. Bruxelles bliver formentlig en af de sidste destinationer, som US Airways kommer til at bruge sine aldrende Boeing 767-200ER på. I løbet af 2014 forventer selskabet således at pensionere de sidste syv fly af typen og lade nye Airbus A330-200 fly overtage.

Charlotte er måske ikke så godt kendt blandt rejsende fra Skandinavien, men det er US Airways’ største trafikknudepunkt med knap 450 daglige afgange. Lufthavnen havde i 2012 mere end 41 mio. passagerer. Det er næsten dobbelt så mange som Københavns Lufthavn.

Foto: AlfvanBeem / Wikimedia Commons