Air India-fly i Indira Ghandi Airport i Delhi. (Foto: calflier001 | Creative Commons 2.0)

Verdens tredjestørste luftfartsmarked atter åbent

Efter at være næsten helt lukket i to år, åbnes der nu igen bredt op for internationale flyvninger til og fra Indien. I løbet af sommeren vil der være over 3.200 ugentlige afgange fra landet.

Der lød formentlig et lettelsens suk fra flyselskaber og lufthavne i Indien, da det stod klart, at regeringen i landet, der har været hårdt ramt af COVID-19 og de medfølgende restriktioner, igen tillader internationale flyvninger.

Stort set hele markedet for internationale flyvninger blev lukket den 23. marts i 2020.  Siden har det kun været muligt at gennemføre en mindre del af flyvningerne, fordi Indien har etableret flere lukkede ordninger – såkaldte rejsesbobler – med en række andre lande.

Betegnelsen dækker over midlertidige aftaler mellem to lande, der har til formål at holde gang i de kommercielle passagerflyvninger via særlige betingelser for indrejse, der blev aftalt landene imellem. I slutningen af oktober sidste år havde Indien rejsebobler med Storbritannien, Canada og 26 andre lande.

Ifølge avisen The Times of India er det dog ved at være slut med boblerne. I weekenden tillod rejserestriktionerne, at den normale drift på de internationale flyvninger til og fra Indien kunne genoptages. Det betyder, at indiske flyselskaber igen kan transportere rejsende til andre lande, men også at internationale flyselskaber kan genoptage flyvningerne til det folkerige land.

Udsteder tilladelser til mange ugentlige flyvninger
Avisen fortæller, at op mod 60 flyselskaber fra 40 forskellige lande har fået tilladelse til, at de kan flyve til og fra Indien i sommertrafikprogrammet, der startede den 27. marts og løber indtil den 29. oktober. I alt betyder det, at selskaberne vil operere 1.783 ugentlige afgange.

Derudover har seks indiske flyselskaber fået tilladelse til at foretage 1.466 ugentlige afgang i løbet af sommeren. Det resulterer i, at selskaberne fra landet vil beflyve 43 destinationer i 27 lande, fortæller Indiens civile luftfartsmyndigheder DGGA. Flyselskabet IndiGo er blevet godkendt til 505 ugentlige afgange, Air India til 361, Air India Express vil flyve 340 afgange, SpiceJet får 130, GoAir er blevet godkendt til 74 og Vistara til 56. Det skriver Business Standard.

Ifølge Indiens regering skyldes genoptagelsen af de internationale flyvninger, at der er sket et fald i antallet af smittede med COVID-19. Det betyder også, at flyselskaberne igen kan udnytte flyenes fulde kapacitet og ikke længere skal friholde tre sæder, der kan benyttes i en nødsituation. Derudover bortfalder et krav om, at besætningen skal have adgang til et komplet sæt med værnemidler, ligeledes.

Flere internationale flyselskaber melder klar
Før lukningen af international flytrafik til og fra Indien, havde flyselskabet Emirates 170 ugentlige flyvninger til blandt andet Delhi, Mumbai, Chennai og Kolkata i Indien. Ifølge flyselskabet genoptages disse fra den 1. april i år.

SriLankan Airlines melder også klar til igen at flyve til Indien med 88 ugentlige afgange. Det samme gælder britiske Virgin Atlantic, der fra den 1. juni vil have tre daglige flyvninger fra Indien.

I tillæg hertil har American Airlines også offentliggjort planer om at en rute mellem den amerikanske storby Seattle og millionbyen Bangalore. LOT Airlines genoptager driften til indiens hovedstad Delhi den 29. marts, og derudover påbegynder selskabet den 31. marts flyvninger til Mumbai, som også vil blive befløjet af Finnair tre gange ugentligt i årets sommertrafikprogram.

Forventes at stige med 66 procent
En talsperson fra lufthavnsoperatøren DIAL, der blandt andet driver hovedstadslufthavnen Indira Gandhi International Airport i Delhi, udtaler, at Sydøstasien og Europa forventes at blive to af de markeder, der vil bidrage mest til en kommende vækst i tallene for internationale rejsende.

Det samlede antal internationale flybevægelser i lufthavnen forventes at stige fra 165 til 300 om dagen i løbet af sommeren. Derudover vil det ugentlige antal afgange stige med 66 procent i den første uge af april som følge af genåbningen, hvis man sammenligner med antallet af rejseboble-flyvninger i vinteren 2021, lyder det fra talspersonen.

Den kommercielle direktør Willy Boulther fra IndiGo, der er landets største flyselskab, fortæller desuden, at flyselskabet ser frem til genåbningen og allerede har lagt planer, der kan hjælpe genopretningen yderligere på vej.

“Vi har afgjort planer om at tilføje nye destinationer i den nærmeste fremtid samt at øge kapaciteten på vores allerede eksisterende ruter i takt med, at der åbnes endnu mere op. Det kan dog blive svært at opnå stordriftsfordele, når vi befinder os i et dynamisk miljø, hvor brændstofpriserne og andre udgifter hele tiden stiger,” slår direktøren fast.

 

Relaterede artikler:

Kvindelige piloter føler sig diskrimineret

Omikron udsætter genoptagelse af Indien-flyvninger

Vil narkoteste luftfartsansatte