Kvindelig Air India-pilot. (Foto: Captain Zoya | Twitter)

Kvindelige piloter føler sig diskrimineret

Flere kvindelige piloter mener, at de er blevet diskrimineret efter at have været på barselsorlov. Det sker, selvom kvinderne er fra det land i verden, der har flest kvindelige piloter overhovedet.

Indien er langt foran resten af verden, når det handler om at få kvindelige piloter ind bag styrepinden i cockpittet. Ud af landets i alt 17.726 registrerede piloter, så er 2.764 af dem kvinder. Det er nok til at få verdensrekorden. 

Tallene betyder nemlig, at omkring 15 procent af piloterne i Indien er kvinder. Det er mere end i resten af verden. Ifølge the International Society of Women Airline Pilots så udgør kvinder kun fem procent af piloterne på verdensplan.

Det er dog ikke kun fryd og gammen. Det indiske forbund for piloter, der beskæftiger sig med kommerciel luftfart, har for nyligt rettet en skarp kritik af Air India, som forbundet påstår har gjort sig skyldig i diskrimination mod kvindelige piloter

Kan miste retten til tillæg
Årsagen er, at et antal kvinder har fået deres navn stavet forkert eller helt er blevet udeladt fra den senioritetsliste, der er med til at bestemme piloternes anciennitet. Det er flere kvinder, der har været på barselsorlov, som oplever problemet. Det skriver The New Indian Express.

Udeladelsen af listen kan få konsekvenser for piloternes fremtid. Det betyder nemlig, at de berørte kvindelige piloter ikke har ret til at modtage de samme tillæg som deres kolleger, ligesom det også kan påvirke piloternes anciennitet internt i Air India. 

Samtidig med beskyldningerne om diskrimination så gør interesseorganisationen Women in Aviations afdeling i Indien i samarbejde med de indiske luftfartsmyndigheder et stort arbejde for at få flere især skolepiger fra fattige familier til at drømme om at blive piloter. 

Kønsfordelingen er for skæv
Det sker blandt andet ved, at der er blevet udstedt tildelingsbreve til ni nye pilotuddannelser i fem forskellige steder i Indien, ved at gøre det nemmere for håbefulde piloter at søge uddannelse samt andre tiltag, der skal gøre det nemmere at få uddannet flere piloter. 

Den slags tiltag er heller ikke ukendte i resten af verden . I 2019 startede IATA en kampagne, der under navnet 25by2025, havde til formål at få flere kvinder ind i luftfarten, så kønsfordelingen kunne blive mindre skæv. 

59 flyselskaber deltog i kampagnen, der både skulle øge antallet af kvinder i ledende stillinger i luftfarten skulle øges med 25 procent i forhold til det daværende niveau. Det samme gjaldt for blandt andet pilotfaget, hvor kvinder også er underrepræsenteret. De nordiske flyselskaber SAS, Norwegian, Atlantic Airways, Finnair og Icelandair deltog i kampagnen.

 

Relaterede artikler:

Lavprisselskab søger 2.000 piloter

Op imod 17 indiske piloter dør af corona i maj

Piloter fyret efter ”tønderul” i Learjet