Indgangen til COVID-19-testcenter i Oslo Lufthavn. (Foto: Avinor | PR)

Vil have flypassagerer testet før afgang

IATA opfordrer til, at alle flypassagerer bliver testet for COVID-19 før afgang, hvilket skal være med til at få den globale flytrafik i gang igen.

Undersøgelser har vist, at flypassagerer er bekymrede for at blive smitte med COVID-19, hvilket er med til at hæmme efterspørgslen på flyrejser og dermed genopretningen i trafikken.

Flyselskabernes internationale organisation, IATA, opfordrer derfor til, at der indføres hurtig og systematisk COVID-19-testning for alle passagerer inden afgang. Dette som et alternativ til de karantæneforanstaltninger, der er indført i mange lande.

IATA vil i samarbejde med ICAO (International Civil Aviation Organization) og sundhedsmyndigheder arbejde for at få implementeret test af alle passagerer hurtigst muligt.

”Nøglen til genopretning af mobilitetsfriheden på tværs af grænser er systematisk COVID-19-test af alle rejsende inden afgang. Dette vil give regeringerne tillid til at åbne deres grænser uden komplicerede risikomodeller, hvor der konstant sker ændringer i de regler, der pålægges rejser,” siger Alexandre de Juniac, IATAs generaldirektør og administrerende direktør.

”Test af alle passagerer vil igen give folk deres frihed til at rejse med tillid. Og det vil sende millioner af mennesker tilbage på arbejde.”

Passagerer vil gerne testes i lufthavne
Antallet af internationale rejser er nede med 92 procent i forhold til niveauet for 2019, oplyser IATA. Der er gået over et halvt år, siden den globale flytrafik blev lammet, da landene lukkede ned for at bekæmpe coronavirussen. Siden har flere lande åbnet op igen, men karantæneregler og andre corona-foranstaltninger besværliggør planlægning af flyrejser.

På verdensplan er mindst 65,5 millioner mennesker afhængige af job i luftfartsbranchen. Og IATA forventer, at den tabte omsætning indtil nu beløber sig til over 400 milliarder dollar, eller hvad der svarer til hele 2.535 milliarder kroner.

”Da de økonomiske omkostninger forbundet med grænselukninger stiger dagligt og en anden bølge af smitte tager fat, skal luftfartsindustrien opfordre til denne testløsning og stå sammen med regeringer og medicinske testudbydere for at finde en hurtig, nøjagtig, overkommelig, let-at-betjene og skalerbar testløsning, der gør det muligt for verden sikkert at oprette forbindelse igen og komme sig,” siger Alexandre de Juniac.

IATA har foretaget en undersøgelse blandt almindelige borgere, og denne har vist stor opbakning til COVID-19-testning i forbindelse med en flyrejse. Resultaterne viser, at 88 procent af respondenterne er villige til at lade sig teste som en del af rejsen.

Lufthansa indfører kviktests
Lufthansa er et af de flyselskaber, der snart vil implementere tests i lufthavnen. Det tyske flyselskab vil stille såkaldt antigentests til rådighed for passagerer i løbet af oktober, skriver nyhedsbureauet Reuters. Denne type test bliver – i modsætning til de normale PCR-tests – behandlet på stedet, og svaret kommer typisk inden for cirka 15 minutter.

Den amerikanske medicinalvirksomhed Abbott Laboratories fik for nylig godkendt BinaxNOW, der er en engangstest til fem dollar (32 kroner, red.) og på størrelse med et kreditkort. Bjoern Becker, direktør for blandt andet produkter i Lufthansa Group, oplyser, at selskabet formentlig vil tage disse i brug i oktober.

Han fortæller desuden, at Lufthansa i første omgang vil tilbyde antigentest til sine First Class- og Business Class-passagerer som følge af begrænset udbud. Lufthansa ser desuden på, om det kan etablere testcentre i lufthavne på de vigtige markeder i USA og Canada.

 

Relaterede artikler:

Alitalia tilbyder coronasikre flyvninger

IATA: Flypassagerer bekymrede for coronasmitte

IATA: Grænserne bør genåbnes