Michele Roosevelt Edwards, - også kendt som Michele Ballarin - bestyrelsesformand i USAerospace Associates LLC ved pressemødet i Reykjavik. (Foto: Visir.is)

WOW Air genopstår med amerikanske ejere

På en pressekonference i Reykjavik fredag, afslørende amerikanske Michele Ballarin, at hendes selskab USAerospace har overtaget boet efter WOW Air.

Fra slutningen af oktober måned, kommer WOW Air-flyene atter på vingerne igen. Boet efter det islandske lavprisflyselskab, der krakkede i slutningen af marts, er blevet købt af amerikanske USAerospace Associates LLC, der kontrolleres af den kontroversielle forretningskvinde Michele Ballarin.

Selskabet bag det nye flyselskab kommer formelt til at hedde WOW Air LLC og får base i Washington Dulles Airport på den amerikanske østkyst. Herudover vil der være vedligeholdelsesfaciliteter i Keflavik Airport samt et kontor i Reykjavik. Det skriver det islandske medie Visir.is på baggrund af et pressemøde, der blev afholdt på Radisson Blu Hotel Saga i Reykjavik fredag eftermiddag.

Michele Ballarin, der på pressemødet præsenterede sig som Michele Roosevelt Edw­ards, var allerede tilbage i juli sat i forbindelse med WOW Air-boet, men på et tidspunkt blev det oplyst, at det ikke var lykkedes at nå frem til en aftale. Det er det således i mellemtiden, og det genopståede flyselskabs første rute bliver på daglig basis mellem Washington D.C. og Reykjavik.

Fra to til 12 fly
WOW Air LLC planlægger i første omgang at sende to fly på vingerne, og herefter er det planen, at der i sommeren 2020 skal beskæftiges fire fly og på sigt op imod 12 fly – og ikke flere, understregede Michele Ballarin på pressemødet.

“Vi vil opbygge rutenetværket langsomt, og når vi når op på 10 til 12 fly vil vi blive der og optimere indtjeningen,” lød forklaringen. 

De første fly går i luften på en amerikansk driftstilladelse og herefter er det planen, at der også skal ansøges om en islandske driftstilladelse. Det er tilsyneladende endnu ikke besluttet, hvilken type fly, der skal benyttes og på pressemødet blev det oplyst, at der vil blive tale om et mix af fly fra både Airbus og Boeing.

Udover passagerflyvning vil den nye udgave af WOW Air fokusere mere på fragt.

“Vi vil hjælpe med at bringe friske fisk til middagsbordene på restauranter og private hjem på Østkysten,” forklarede Michele Ballarin.

Loungeadgang og Michelin-kok
Servicekonceptet for WOW Air bliver også ganske spektakulært. Michele Ballarin forklarede, at der havde været drøftelser med Isavia om at indrette en lounge i Keflavik International Airport, og det er hensigten at samtlige passagerer skal have loungeadgang.

“Når man har været på en seks timers flyvning, så vil det altid være en udfordring at stå op og skulle vente på næste fly Vil vil give lounge-oplevelsen til alle, der flyver med WOW. Vi have lounges i både Keflavik og Washington Dulles- Det er en meget innovativ tanke,” understregede den amerikanske forretningskvinde.

Hvad angår inflight-service vil WOW Air tilbyde udsøgt forplejning tilberedt af en trestjernet Michelin-kok. Det er angiveligt det særlige R on Board-koncept med proteinrige snacks og smoothies, som Oasis Aviation Group, der også ejes af den amerikanske forretningskvinde, står bag.

“Vi vil bringe bedre mad tilbage på flyene og igen gør det sjovt at flyve,” eller som det blev udtrykt på det amerikanske modersmål “Make Flying Fun Again”, hvilket kunne være en til lejligheden tilpasset udgave af Donald Trumps “Make America Great Again”-slogan.

Endelig planlægger WOW Air at benytte sig af biometrisk boarding, så det på sigt vil være muligt at boarde et fly på otte minutter, som det hed på pressemødet.

85 millioner dollars på spil
Islandske journalister forsøgte på pressemødet at få klarhed over, hvor meget der var blevet betalt for boet, men det ønskede Michele Ballarin ikke at oplyse. I stedet kunne hun fortælle, at USAerospace havde skudt 85 millioner dollars – eller godt 575 millioner danske kroner – i det nye selskab.

Det er et islandsk selskab, som USAerospace ejer 49 procent af, der har købt rettighederne fra boet. Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen, hvor virksomheder uden for EØS-samarbejdet ikke direkte kan ejere mere end 49 procent af et flyselskab i et EØS-land.

Det nye flyselskab vil videreføre WOW Air´s varemærke og logo, som Michele Ballarin karakteriserede som “et stærkt brand”. Det gælder alt fra logo via website til uniformer og flybemaling. “Folk savner at flyve med WOW,” lød det fra den kontroversielle amerikanske forretningskvinde.

Michele Ballarin var på pressemødet ledsaget af sine to islandske rådgivere, henholdsvis advokat Páll Ágúst Ólafsson og PR-specialisten Gunnar Steinn Pálsson. Sidstnævnte var presserådgiver for den tidligere islandske præsident Ólafur Ragnar Grímsson under det islandske kollaps i 2008.

 

Relaterede artikler:

Amerikansk forretningskvinde vil genoplive WOW air

Grundlægger vil genoplive WOW air

Fem grunde til WOW airs konkurs

WOW air – storhed og fald