100.000 danskere flyver fra Malmø

100.000 danskere forventes at flyve fra Malmø Sturup lufthavn i år. Det er mere end en tredobling på fire år.

Stadig flere danskere tager turen over Øresund til Malmøs Sturup Lufthavn, når de vil flyve ud i verden. På bare fire år er antallet af danskere, der går gennem terminalerne i den sydsvenske lufthavn, mere end tredoblet. Det skyldes primært nye ruter med to lavprisselskaber, som ikke sætter deres landingshjul i Københavns Lufthavn.

I de første seks måneder af i år har mere end 50.000 danskere rejst til og fra Malmø Sturup. Det viser tal fra de svenske luftfartsmyndigheder, Swedavia. De forventer, at mere end 100.000 danskere vil flyve fra lufthavnen i år. Antallet af danskere har været stigende, og udgør i dag fem procent af passagermængden.

For bare fire år siden havde kun to ud af 100 passagerer danske pas. Da lufthavnens samlede passagertal samtidig er steget, så er andel af danskere målt i faktiske tal tredoblet fra omkring 30.500 i 2009 til de forventede 100.000 passagerer i år.

Vendt ryggen til København
På den anden side af Øresund kan danskere boarde fly fra de to lavprisselskaber Wizz Air og Ryanair, som begge har vendt ryggen til Københavns Lufthavn.

Begge selskaber har været meget flittige med at åbne nye ruter fra Malmø Sturup. Det kan aflæses i lufthavnens samlede passagerantal, der er på bare tre år er vokset med mere end 27 procent fra 1.527.220 passagerer i 2009 til 1.945.910 passagerer sidste år. Stor fremgang i især juli og august i år sammenlignet med sidste år gør, at lufthavnen forventer at runde to millioner-mærket i år.

Selvom ruterne fra Malmø Sturup til Stockholm Bromma og Stockholm Arlanda er nogle af Sveriges største indenrigsruter, så er det udenrigsruterne, der er lufthavnens vækstmotor. I de første otte måneder af i år fløj 635.000 passagerer udenrigs fra Sturup. Det er mere end 50.000 flere end i hele 2009.

Passer med London-afgange
Danskere, der ønsker at rejse fra Malmø Sturup lufthavn, kan for 100 kroner tage buslinje 737 fra Københavns Hovedbanegård. Busturen tager 50 minutter og afgangstiderne er tilpasset, så de passer med Ryanairs daglige London-afgang. Til sammenligning tager en tur med Øresundstoget fra hovedbanegården til togstationen under Københavns Lufthavns Terminal 3 12 minutter og koster 36 kroner.

En uges parkering foran den svenske lufthavn koster fra 350 svenske kroner, men svenskerne giver 50 procent rabat til danskere, som har et BroPas. Den billigste parkeringsplads i Københavns Lufthavn koster 400 kroner for en uge uden for skolernes vinterferie, sommerferie og efterårsferie.