Airbus A321neo fra PLAY ved start fra Københavns Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

1,5 millioner passagerer hos to islandske flyselskaber

De islandske flyselskaber PLAY og Icelandair transporterede tilsammen over halvanden million passagerer i 2021. PLAY oplever stor interesse for kommende nye ruter til USA.

Island fik i sommeren sidste år et nyt flyselskab – PLAY – der tilbyder lavpris på ruter til europæiske destinationer.

Lavprisflyselskabet har ifølge eget udsagn fået en god begyndelse fra Keflavik International Airport ved Reykjavik, hvor også Icelandair opererer fra. De to flyselskaber havde tilsammen 1,56 millioner passagerer i 2021, der altså fortsat var præget af coronapandemien.

PLAY har udgivet tallene for de første seks måneders drift. Flyselskabet transporterede i alt 101.053 passagerer på mere end 1.000 flyvninger, mens belægningsgraden er opgjort til 53,2 procent. Dette anser selskabet som ”meget tilfredsstillende” i betragtning af pandemien og andre nystartede flyselskaber.

Antallet af passagerer i december var 17.749, og belægningsgraden faldt lidt fra november til december. Dette skyldes ifølge flyselskabet, at udviklingen i pandemien betød, at folk holdt igen med at bestille jule- og shoppeture i årets sidste måned.

Oplever stor interesse for nye USA-ruter
PLAY har indtil videre kun ruter til destinationer i Europa – herunder Københavns Lufthavn – men senere i 2022 åbner selskabet også forbindelser til USA.

Fra 20. april vil PLAY flyve til Baltimore/Washington International Airport, og fra 11. maj åbner selskabet en rute til Boston Logan International Airport. Billetsalget begyndte i midten af december, og siden er der løbet masser af bookinger ind fra både amerikanere, islændinge og andre europæere, lyder det.

”Mens vi afslutter et meget begivenhedsrigt første driftsår, er vi meget opmuntrede og fulde af energi til det nye år. Forretningsmiljøet har været udfordrende for alle flyselskaber, men vi har været i stand til at øge vores markedsandel og få PLAY ind i en meget gunstig markedsposition for at kunne få gavn af den kommende markedsvækst – især da vi ekspanderer ind på det transatlantiske marked i foråret,” siger Birgir Jónsson, administrerende direktør i PLAY.

I løbet af 2022 vil PLAY med sine rødmalede fly betjene i alt 24 destinationer fordelt på Europa og USA. Lavprisflyselskabet oplyser, at det er økonomisk godt polstret til fortsat at klare usikkerheden omkring pandemien.

Icelandair i klar fremgang fra 2020 til 2021
Mens PLAY altså først er ved at indfinde sig på markedet fra Island, kæmper Icelandair med at komme tilbage til mere normale passagertal.

Det største islandske flyselskab transporterede i alt 1,46 millioner i 2021, hvilket er en stigning på 64 procent i forhold til 2020. I december rejste i alt 169.000 passagerer med Icelandair mod cirka 25.000 i samme måned året før og 285.000 i 2019.

Den samlede kapacitet i december nåede 65 procent af niveauet fra december 2019, selv om omikronvarianten havde negativ indflydelse på rejselysten. Kapaciteten i november var til sammenligning 63 procent af 2019-niveauet. Belægningsgraden for december var 71 procent sammenlignet med 40 procent i samme måned året før og 81 procent i 2019.

Mens den nye coronavariant har påvirket Icelandair-billetsalget på kort sigt, ser det lysere ud på længere sigt. Den internationale tidsplan er indtil videre tilpasset sådan, at kapaciteten i januar og februar er på henholdsvis 60 og 65 procent i forhold til niveauet fra de to måneder i 2019.

 

Relaterede artikler:

PLAY præsenterer to første USA-ruter

PLAY flyver udenom Vestdanmark

Icelandair etablerer ny flyrute mellem Island og Grønland