Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Kidmose | CPH)

22,1 millioner passagerer i CPH – og flere i 2023

I Københavns Lufthavn er aktivitetsniveauet støt stigende, og 2022 sluttede med flere end 22,1 millioner passagerer. “Vi forventer et forår og en sommer med endnu flere passagerer end i 2022,” lyder der fra lufthavnen.

For tredje år i træk må Københavns Lufthavn offentliggøre trafiktal, der er påvirket af coronapandemien. Men til gengæld er den voldsomme rutsjetur fra begyndelsen af 2020 stoppet op, og antallet af passagerer i terminalerne har været stigende måned for måned.

I december rejste 1,7 millioner passagerer til, fra eller via Københavns Lufthavn, og dermed kunne lufthavnen opgøre årets samlede passagertal, der viste flere end 22,1 millioner passagerer, hvilket var 73 procent af 2019-niveauet med næsten 30,3 millioner rejsende. Dog har har genopretningen de seneste seks måneder ligget på omkring 80 procent, da året startede noget svagt som følge af omikronvariantens rejserestriktioner.

Selvom der stadig er et stykke vej til tidligere tiders passagerniveauer, så er der optimisme i CPH i forhold til det år, som der netop er taget hul på.

“Den travle og forventningsfulde hverdag er tilbage i terminalerne – ikke mindst når det gælder rejserne i Europa. Vintermånederne er traditionelt mindre travle, men vi forventer et forår og en sommer med endnu flere passagerer end i 2022,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Fra 16.000 til 89.000 passagerer om dagen
Trods det støt stigende passagertal gennem efteråret var årets mest travle dag i CPH onsdag den 27. juli, hvor 89.000 passagerer benyttede lufthavnen. Det står i skærende kontrast til tirsdag den 18. januar, hvor 16.000 passagerer markerede årets lavpunkt. 

Dog ikke så alarmerende som den 9. april 2020, hvor der under den første coronanedlukning blev registreret det laveste passagertal på én dag med blot 424 rejsende gennem terminalerne.

Nu kan man i stedet glæde sig over, at 59 forskellige rute- og charterflyselskaber kan tilbyde rejser fra den danske hovedstadslufthavn til 160 destinationer over hele verden.

“Vi har samarbejdet godt med flyselskaberne om at få genstartet luftfarten, og i dag er alle de større europæiske ruter genetableret, men generelt dog med lidt færre afgange,” understreger Peter Krogsgaard.

USA blandt mest populære rejselande
Traditionen tro er London, Oslo og Stockholm blandt de største destinationer fra Københavns Lufthavn, men når det opgøres på landeniveau, ser det noget anderledes ud.

I 2022 var der således flere end 2,2 millioner passagerer, der rejste med rute- og charterfly til destinationer i Spanien, hvorfor hver 10. passager havde en flybillet til et rejsemål i Spanien. Herefter fulgte Storbritannien og Norge med henholdsvis 2,03 og 1,89 millioner passagerer, hvilket hver især repræsenterede en markedsandel på ni procent.

Det største oversøiske marked var ikke overraskende USA, hvor der samlet blev registreret i underkanten af 800.000 rejsende, hvilket svarer til fire procent af det samlede passagertal. I øjeblikket er der direkte ruter fra CPH til New York, Washington, Miami, Boston, Chicago, Los Angeles og San Francisco.

”På de lange ruter, kan vi se, at især USA er fuldt tilbage, og alle ruter er genåbnet. USA ender som nummer ti på listen over mest populære rejselande med lige knap 800.000 passagerer – både amerikanske turister og forretningsfolk, der kommer hertil og danskere og sydsvenskere, der rejser på en af de otte direkte ruter, vi har til Nordamerika,” fortæller Peter Krogsgaard.

Til gengæld er Asien-trafikken stadig på meget lavt niveau på grund af lukningen af luftrummet over Rusland samt COVID-19-situationen i Kina.

 

Relaterede artikler:

CPH: Rejselyst nærmest usvækket

Mere gang i interkontinentale ruter fra CPH

CPH: “2021 blev som dag og nat”