Air France sælger atter aktiepost i Amadeus

Air France-KLM har solgt halvdelen af flyselskabets aktier i GDS-virksomheden Amadeus for en pris af næsten 2,5 mia. kroner.

Hvert år formidles omkring en milliard rejsetransaktioner gennem det globale distributionssystem Amadeus. Selskabet har siden etableringen i 1987 været ejet af blandt andet Air France, men nu har den fransk-hollandske luftfartskoncern Air France-KLM endnu engang frasolgt en aktiepost i Amadeus.

Der er tale om 9.857.202 aktier, hvilket svarer til 2,2 procent af den samlede aktiekapital i Amadeus IT Holding S.A. Aktiesalget indbringer et kontant beløb på 327 mio. euro, hvilket er i omegnen af 2,5 mia. danske kroner.

Tilbage har Air France-KLM nu 900.000 aktier, mens luftfartskoncernen indtil 2014 havde en ejerandel på over 15 procent. Store tab hos Air France-KLM har tvunget selskabet til at realisere aktierne.

Amadeus blev oprindeligt etableret af Air France i samarbejde med Iberia, SAS og Lufthansa med henblik at skabe adgang for rejsebureauer og forbrugere til rejsebranchens produkter. Indtil etableringen var det amerikanske Sabre, der dominerede den elektroniske rejsedistribution, der dengang var i sin spæde vorden.

92.000 rejsebureauer
I dag er Amadeus en gigantisk aktør, der har adgang til at distribuere 95 procent af den udbudte flykapacitet i hele verden. Flere end 700 flyselskaber distribueres gennem Amadeus, og i tillæg hertil kommer 110.000 hoteller, 50 rederier, 200 rejsearrangører og op imod 100 jernbaneselskaber. Kundekredsen tæller også 25 forsikringsselskaber og 30 biludlejningsselskaber.

Flere end 92.000 rejsebureauer, 70.000 salgskontorer hos flyselskaber samt 6.000 virksomhedskunder har i dag direkte adgang til GDS-systemet Amadeus.

Amadeus beskæftiger over 10.000 medarbejdere. Hovedkontoret er beliggende i Madrid, mens produktudvikling sker fra Sophia Antipolis nær Nice i Frankrig, mens den sydtyske by Erding er vært for IT-koncernens datacenter.

Datacentret har en vis kapacitet, da man har lagerplads til 8 petabyte (PB), hvilket svarer til en billiard bytes. Til sammenligning er indholdet i samtlige Hotmail-konti over hele verden på 150 petabyte.