En Dash 8-200 fra Air Greenland. Foto: Emil Stach/Air Greenland

Air Greenland åbner rute til Canada

Næste sommer vil Air Greenland igen beflyve en Canada-rute, der flere gange tidligere har været en del af trafikprogrammet. Passagerer herpå kan desuden benytte sig af en ny interline-aftale.

Air Greenland har løftet sløret for, at det grønlandske flyselskab til sommer næste år vil etablere en rute mellem lufthavnene i Aalborg og Kangerlussuaq, og i tillæg til denne føjer selskabet ligeledes atter en gammel kending til rutekortet i løbet af sommertrafikprogrammet næste år.

Fra den 26. juni og frem til den 23. oktober vil Air Greenland nemlig flyve mellem den grønlandske hovedstad Nuuk og Iqaluit, som både er hovedstad og den største by i det mest nordlige territorie i Canada, der hedder Nunavut.

Det er en rute, som selskabet tidligere har befløjet ad flere omgange. Først fra 1979 frem til 1993, hvorefter flyvningerne blev indstillet indtil 2012. Herefter var ruten en del af sommertrafikprogrammet til og med 2014, hvorefter driften – udover to returflyvninger mellem destinationerne i 2015 – blev stoppet.

Har indgået interline-aftale med canadisk flyselskab
At ruten nu på ny bliver en del af trafikprogrammet, kommer sig af en samarbejdsaftale, der sidste år blev indgået mellem Nunavut og Grønland. I den fremgår det, at man ønsker et tættere samarbejde om kultur, uddannelse, fiskeri, grøn energi samt at at bane vejen for bedre mobilitet.

Flyselskabet oplyser, at der vil være en ugentlig flyvning på ruten, der vil blive foretaget med et Dash-8-fly. Der vil være afgang fra Nuuk hver onsdag klokken 15.30, hvorefter passagerer vil flyve i godt to timer Iqaluit. Her lander de – grundet tidsforskellen – klokken 15.35.

Det bliver desuden muligt at flyve videre til lufthavnen i Ottawa, der er Canadas hovedstad, da Air Greenland har indgået en interline-aftale med flyselskabet Canadian North.

Forventningen er, at det fra begyndelsen af 2024 bliver muligt at købe en sammenhængende billet mellem Nuuk og Ottawa, ligesom der i fremtiden kan bookes billetter direkte til de to destinationer på begge selskabers hjemmeside, fortæller Air Greenland.   

Bliver femte internationale rute
Air Greenland afviser ikke, at ruten kan ende med at blive forlænget, hvis efterspørgslen viser sig at kunne bære det. Jacob Nitter Sørensen, der er administrerende direktør for flyselskabet, udtaler, at flere faktorer har ført til, at ruten endnu en gang kommer på afgangstavlerne.

”Vores mission er at løfte Grønland, og med åbningen af ruten til Iqaluit vil vi i høj grad være med til at landet åbnes yderligere op for samarbejde med vores frænder og naboer i vest. Den vil være vores femte internationale rute efter Keflavik, Kastrup, Billund, Aalborg og nu altså Iqaluit.”

”Ønsket om at besøge hinanden i den arktiske region, er taget til siden, der sidst var ruteflyvning mellem de to hovedstæder i 2014. Vi tror på at tiden og lokalmarkedet nu er rigtig til at tage ruten op igen.”

Vil følge udviklingen
Nitter Sørensen slår derudover fast, at han glæder sig over det nye samarbejde med Canadian North og ser frem til at følge med i, hvordan selskabernes kunder tager imod de nye muligheder.

”Det bliver spændende at følge udviklingen, og vi glæder os til både at sende herboende mod vest og modtage gæster fra både Nunavut og Canada.”

Canadian Norths rutenetværk består af 27 destinationer i forskellige provinser i Canada. Flyselskabets bestyrelsesformand Johnny Adams erklærer sig også tilfreds med, at man har fået etableret et samarbejde med det grønlandske flyselskab.

”Vi er meget taknemmelige for partnerskabet med Air Greenland. Dette initiativ afspejler vores fælles vision om at fremme en rig kulturel udveksling mellem Canada, Nunavut og Grønland. Vi ser frem til at byde rejsende velkommen til at tage del i denne udveksling og berige deres liv med de forskellige og unikke traditioner i disse fascinerende regioner.”


Relaterede artikler:

Klar med rute fra Aalborg til Grønland

Forbedret drift og økonomi hos Air Greenland

Nu er Grønland officielt på afgangstavlerne i Billund