Air India har kig på København

Københavns Lufthavn er sammen med en håndfuld andre europæiske lufthavne i spil som fremtidig europæisk hub for Air India. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) rejser i begyndelsen af april måned til Indien, hvor han bl.a. vil forsøge at tale lufthavnens sag.

Det har længe været kendt, at Air India er på udkig efter et europæisk hub, der kan binde trafikken sammen mellem Indien og USA. Således har lufthavne i Barcelona,Birmingham, Dublin, Wien samt Københavns Lufthavn flere gange været nævnt i forbindelse medAir India´s kommende beslutning.

Hidtil har Frankfurt Airport været Air India´s hub i Europa, men det indiske selskab er angiveligt på udkig efter en lufthavn, der vil være billigere at operere til end den tyske storlufthavn.

Københavns Lufthavn er naturligvis stærkt interesseret i at byde sig til. Derfor er det lykkedes at få transportminister Hans Christian Schmidt (V) på banen i bestræbelserne på at tiltrække det indiske luftfartsselskab til den danske hovedstadslufthavn i Kastrup.

Ministeren rejser i begyndelsen af april måned til Indien for at føre samtaler med sin indiske kollega. Her vil Air Indias planer og mulighederne i Københavns Lufthavn blive berørt.

“Jeg synes, at de skal tage et ekstra kig på Københavns Lufthavn, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at slå på Københavns lufthavn og på lufthavnens sikkerhed,“udtalte Hans Christian Schmidt for nyligtil Dagbladet Børsen.

Han understregede samtidig, at det har en høj politisk prioritering at forsvare og sikre udbygningen af Københavns Lufthavns position i Europa.

Hvorvidt det vil lykkes for ministeren og lufthavnen at tiltrække Air India er endnu svært at spå om. Flere branchekilder peger på, at Birmingham kunne være en favorit, da der er en stor indisk befolkningsgruppe i området. Andre peger på Dublin Airport, hvor der via lufthavnens Terminal 2 kan sikres “pre-clearance“ til US Immigrations and Customs.

Københavns Lufthavn kan bl.a. ligge sit håb i det faktum, at Air India i midten af 2011 indtræder som medlem i Star Alliance, og at lufthavnen i dag betragtes som et Star Alliance-hub med direkte forbindelser til USA og hele Europa med Star Alliance-selskaber.

Air India har hjemsted i Mumbai og selskabets historie daterer sig tilbage til 1932. Der flyves til 75 destinationer i Asien, Australien, Europa og Nordamerika fra baser i Indira Gandhi International Airport i Delhi og Chhatrapati Shivaji International Airport i Mumbai.Selskabet har en flåde på 103 fly affraAirbus og Boeing samt 30 nye fly i ordre.