AirBaltic har problemer med Dash-8 Q400 fly

Et airBaltic-fly af typen Dash-8 Q400 måtte i april måned afgive nødopkald til Københavns Lufthavn efter at flyets venstre motor automatisk blev lukket ned efter starten fra Københavns Lufthavn på vej mod Riga. Præcis samme fly var i sidste uge tvunget til at foretage nedlukning af samme motor undervejs fra Riga til Kiev.

For år tilbage havde SAS store problemer med selskabets Dash-8 Q400 fly, der indenfor en relativt kort periode var involveret i tre havarier på grund af fejl i flyenes landingsstel.

Det resulterede i, at SAS besluttede at sætte samtlige 27 Dash-8 Q400 fly på jorden og tage dem ud af driften. Derfor har netop denne flytype siden efteråret 2007 været en sjælden gæst i Københavns Lufthavn.

I dag ser man i Danmark typisk Dash-8 Q400 fly hos SAS-datterselskabet Widerøe og hos det lettiske luftfartsselskab airBaltic.

Netop airBaltic havde den 24. april i år en hændelse med et af selskabets Dash-8 Q400 fly med registeringen YL-BAH. I en netop offentliggjort rapport fra Havarikommissionenbeskrives en hændelse, hvor flyets venstre motor standsede umiddelbart efter starten og under stigning fra Københavns Lufthavn.

Flyet var på vej til Riga, og besætningen valgte at afgive nødopkald til flyvekontrollen i Kastrup. Den efterfølgende landing på en motorblev foretaget uden yderligere komplikationer. Men tekniske undersøgelser har sidenhen vist, at motoren ikke var fejlbehæftet, men blev standset automatisk af motor/propel styringssystemet, der havde registreret to fejlkoder.

Computersystemet blev efter landingen i København efterfølgende fejlrettet og testkørt uden anmærkninger. Flyet blev 15 timer senere fløjet tilbage til basen i Riga, men uden passagerer.

Motorlukning fra Riga til Kiev

Men netop flyets venstre motor drillede atter på en flyvning i sidste uge med præcis samme fly, der har registreringen YL-BAH.

Her var Dash-8 Q400 flyet den 28. juni under opstigning fra Riga International Airportmed kurs mod Kiev, da besætningen blev nødt til at lukke venstre motor ned.

Flyet med 74 passagerer og 4 besætningsmedlemmer ombord landede kort tid efter uden problemer i Riga. Et erstatningsfly bragte passagererne til Kiev med 2 timers forsinkelse.

Der foreligger ingen rapporter om årsagen til den seneste hændelse omkringnedlukning af motoren.

Det økonomisk plagede airBaltic hari alt 8 fly af typen Dash-8 Q400.