Airbus A350-900 fra Qatar Airways. (Foto: M101Studio | shutterstock.com)

Airbus og Qatar Airways indgår forlig i A350-sag

Airbus og Qatar Airways er nået til enighed om at reparere de 23 Airbus A350, der har stået på jorden siden 2021 med afskallet maling. Samtidig afblæses den igangværende retssag ved en britisk domstol.

Stridighederne mellem Airbus og Qatar Airways, der har ført til retssag ved en domstol i London, er netop blevet bilagt. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Striden brød ud i august 2021, da luftfartsmyndighederne i Qatar tvang flyselskabet til at sætte i første omgang 13 Airbus A350 på jorden, da der var tegn på krakelering i bemalingen, der ifølge det påståede kunne medføre tæring af flyenes skrog. Sidenhen måtte Qatar Airways sætte yderligere 10 A350′ ere på jorden.

Qatar Airways gjorde gældende, at Airbus blev nødt til at reparere flyene, men den europæiske flyproducent afviste, at der var et problem med flyenes luftdygtighed med henvisning til, at der var tale om et kosmetisk problem.

Sagen blev yderligere optrappet i december 2021, da Qatar Airways besluttede at anlægge sag mod Airbus ved en domstol i London, da men ikke mente, at det var muligt at nå frem til en konstruktiv løsning med flyproducenten.

Optrapning gennem 2022
Stævningen ved den britiske domstol medførte, at Airbus annullerede en ordre på 50 Airbus A321 til Qatar Airways, der blev afgivet i 2017.

Herefter valgte Qatar Airways at placere en ordre på 35 Boeing 777-8 Freighter hos Boeing samt 25 Boeing 737 MAX 10 med købsrettigheder til yderligere 25 fly af samme type. MAX 10-flyene skulle angiveligt erstatte de A321-fly, som Airbus nægtede at levere.

Striden fortsatte i 2022, hvor Qatar Airways løbende nægtede at tage levering af fire færdigproducerede A350’ere, og i september kvitterede Airbus med at annullere de sidste 19 fly af en igangværende ordre.

Nu forlyder det imidlertid, at Airbus kommer til at levere de 50 Airbus A321’ere til Qatar Airways samt de udestående 23 Airbus A350 fra en tidligere ordre.

Placerer ingen ansvar
Der oplyses i pressemeddelelsen, at der er igangsat et projekt, hvor flyene skal repareres og dermed sikkert tilbage i luften. Herudover ønsker parterne ikke at afsløre mere af forliget.

“Detaljerne i forliget er fortrolige, og parterne vil nu gå i gang med at tilbagekalde deres juridiske krav. Forligsaftalen er ikke en erkendelse af ansvar for nogen af ​​parterne. Denne aftale vil gøre det muligt for Qatar Airways og Airbus at komme videre og arbejde sammen som partnere,” hedder det i pressemeddelelsen.

 

Relaterede artikler:

Airbus har annulleret sidste 19 fly til Qatar Airways

Fortsat A350-strid mellem Qatar Airways og Airbus

Qatar Airways tvinges til at sætte A350-fly på jorden