Airbus A350 fra Qatar Airways. (Foto: Qatar Airways | Twitter.com | PR)

Airbus har annulleret sidste 19 fly til Qatar Airways

Airbus har valgt at kappe båndet til Qatar Airways og har annulleret den sidste ordre, som flyselskabet havde indgivet. Det sker forud for A350-retssagen, der finder sted til næste år.   

I løbet af sommeren næste år mødes Airbus og Qatar Airways ved en domstol i London, hvor der er afsat tre måneder til hovedforhandlingen i sagen om flyselskabets Airbus A350’ere, der har været omdrejningspunktet for en længerevarende strid mellem de to parter.

Årsagen til, at de tidligere samarbejdspartnere skal mødes i retten er, at da malingen på en del af Qatar Airways’ A350-fly begyndte at skalle af, opdagede flyselskabet, at der under den afskallede maling var opstået tæring på skrogene.

Det betød, at ECF’en – som er den folie, der har til formål at beskytte flyene mod et eventuelt lynnedslag – var blevet eksponeret. Ifølge Qatar Airways er det problematisk i forhold til flysikkerheden, mens Airbus flere gange har gentaget, at flyproducenten anser det for blot at være et kosmetisk problem.

Airbus fik medhold af domstol
Siden har situationen udviklet sig yderligere. Udover at Qatar Airways har lagt sag an mod flyproducenten, valgte Airbus i starten af i år at annullere en ordre på 50 Airbus A321neo ACF (Airbus Cabin Flex), som flyselskabet bekræftede i 2017.

Denne annullering var tilsyneladende ansporet af, at Qatar Airways havde nægtet at modtage flere af de A350’ere, som flyselskabet havde bestilt, indtil Airbus kunne komme med en – i selskabets optik – mere fyldestgørende forklaring på problemerne med malingen på de fly, som allerede var en del af flåden.

Efterfølgende bad Qatar Airways ligeledes domstolen om at tage stilling til, hvorvidt Airbus havde ret til at annullere ordren, og i april i år afgjorde retten så, at Airbus ikke kunne tvinges til at producere flyene til selskabet.

Annullerer sidste udestående ordre
Den seneste udvikling i sagen er, at flyproducenten nu har annulleret endnu en ordre fra Qatar Airways. Denne gang drejer det sig om 19 A350-fly, der var den sidste ordre til Qatar Airways, som producenten havde i bogen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har fået oplysningerne bekræftet af en talsperson fra Airbus.

”Airbus bekræfter, at 19 A350’ere til Qatar Airways er blevet fjernet fra ordrebogen,” lød den kortfattede melding.

På baggrund af listeprisen anslås det, at ordren havde en værdi på mindst syv milliarder dollars, hvilket svarer til 51,6 milliarder kroner. Nyheden kom frem i forbindelse med, at Airbus i denne uge offentliggjorde en opgørelse over de købsaftaler, som flyproducenten har indgået i løbet af i år.

I alt er der blevet indgået aftaler om køb af 843 fly mellem januar og august, men dette tal er faldet til 637 flyordre grundet kunder, der efterfølgende har ombestemt sig, samt flyproducentens egen beslutning om at annullere de 19 Qatar Airways-fly.


Relaterede artikler:

Åben krig mellem Airbus og Qatar Airways

Nederlag til Qatar Airways ved britisk domstol

Qatar Airways med gigantordre hos Boeing