Airbus A321ACF i Qatar Airways bemaling. (Foto: Airbus S.A. | Fixion | dreamstime.com)

Annulleret Airbus-ordre skal behandles af domstol

En engelsk domstol har bedt Airbus om at vente med at frigive de A321neo-fly, der oprindeligt var bestilt af Qatar Airways, indtil sagen er blevet behandlet af retten.

Senere på foråret mødes den franske flyproducent Airbus og flyselskabet Qatar Airways i retten, når en domstol i London skal afgøre en strid mellem de to parter, der startede med afskallede maling på flere af Qatars A350-fly.

Under den afskallende maling blev der opdaget tæring på flyenes skrog, og det førte til, at en række af selskabets fly af typen blev grounded. Airbus har hele tiden anerkendt problemet med malingen, men producenten fastholder, at det blot er kosmetisk og ikke påvirker flyenes luftdygtighed.

Den udlægning er Qatar Airways ikke enig i, og flyselskabet har derfor bedt en domstol i London tage stilling til sagen. Konflikten har siden ført til, at Airbus har annulleret en ordre til en værdi af seks milliarder dollars (39 milliarder kroner) for 50 A321neo-fly, som flyselskabet havde bestilt.

Beder Airbus om at vente
Som følge af den afskallende maling har Qatar Airways nægtet at modtage flere A350-fly, indtil tvisten er blevet løst. Den beslutning brugte Airbus som løftestang til at annullere A321neo-ordren, da der angiveligt skulle være en klausul i kontrakten, der betyder, at de to aftaler hænger sammen.

Qatar har derfor efterfølgende søgt om et påbud ved retten, som skal forhindre flyproducenten i at annullere ordren. Det fik ved et indledende retsmøde domstolen til formelt at bede Airbus om at vente med at føre de praktiske konsekvenser ved beslutningen ud i livet. Det skriver Reuters.

Det skal sikre, at Airbus eksempelvis ikke frigiver flyselskabets leveringstider på A321neo-flyene til andre kunder, såfremt Qatar ender med at vinde den del af søgsmålet. De første fly skulle efter planen være leveret i februar næste år, og derefter ville Airbus levere seks fly om året til Qatar.

Kaster ”håndgranat”
Indtil videre har domstolen bedt Airbus om at forholde sig i ro indtil efter den 4. april i år, hvor de to parter mødes i retten, når striden om den annullerede ordre skal behandles. 

Selve hovedforhandlingen i søgsmålet om den afskallende maling finder sted den 26. april.

Koncernchef Guillaume Faury har udtalt, at Airbus blev tvunget til at annullere ordren for at ”udøve vores rettigheder”, og at det vil ”tage tid” at finde frem til en løsning. Qatar Airways’ advokat Philip Shepherd har dog en anden udlægning af annulleringen.

“De løb risikoen og vidste, at det ville blive absolut sprængfarligt. Vi har indtil videre betalt 330 millioner dollars (2,1 milliarder kroner, red.) for denne kontrakt, og de vidste, at det ville være en håndgranat, der blev kastet ind i vores bunker.”

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways med gigantordre hos Boeing

Airbus annullerer ordre på 50 fly

Qatar Airways slæber Airbus i retten