En ATR 72-600 fra det svenske regionale flyselskab BRA. Foto: BRA

BRA får statslig lånegaranti på 148 millioner kroner

Flyselskabet BRA har lige på falderebet fået del i statsligt svensk hjælpeprogram til luftfarten. BRA blev rekonstrueret i efteråret 2020, men flyver fortsat ikke ruteflyvninger.

Det svenske flyselskab BRA var det første skandinaviske flyselskab, der blev offer for coronakrisen, da selskabet i begyndelsen af april 2020 gik i betalingsstandsning og siden igangsatte en rekonstruktion.

Rekonstruktionen blev afsluttet i september sidste år, efter at selskabet havde sagt farvel til næsten 600 medarbejdere og kun havde omkring 20 fastansatte tilbage til at stå for genopstarten af flyselskabet.

BRA forventede i første omgang gradvist at begynde ruteflyvninger i løbet af efteråret 2020, og samtidig begynde at genansætte nogle af de afskedigede medarbejdere.

Planlægger opstart i første kvartal
Opstarten er imidlertid trukket ud, og i øjeblikket meddeler BRA på sin hjemmeside, at man planlægger at åbne seks til syv svenske indenrigsruter i første kvartal 2021.

I løbet af efteråret 2020 har BRA dog fløjet charterflyvninger for virksomheder og organisationer med fire fly, oplyser selskabet.

BRA flyver primært fra Stockholm Bromma til forskellige svenske destinationer, heriblandt Malmø og Gøteborg, og den svenske lufthavnsoperatør Swedavias forslag om at lukke Stockholm Bromma-lufthavnen permanent er kun med til at øge usikkerheden om fremtiden for det regionale flyselskab.

Hjælp lige før deadline
Midt i den turbulente tid kan BRA dog glæde sig over, at det lige på falderebet lykkedes selskabet at få del det statslige hjælpeprogram til svensk luftfart, som Sveriges regering introducerede i efteråret for at hjælpe luftfarten gennem coronakrisen.

Garantiprogrammet udløb den 31. december 2020, og netop denne dag meddelte den statslige myndighed Riksgälden i en pressemeddelelse, at man har ydet flyselskabet BRA en lånegaranti på 200 millioner svenske kroner (svarende til 148 millioner danske kroner). Garantien gælder for et femårigt lån og dækker 90 procent af lånebeløbet.

Stor operatør på indenrigs
BRA har med omkring to millioner passagerer om året hidtil haft en markedsandel på det svenske marked for indenrigsflyvninger på omkring 30 procent.

BRA er en forkortelse for Braathens Regional Airlines, og selskabet er ejet af norske Per G. Braathen og nærmeste familie via investeringsselskabet Braganza. I bestyrelsen sidder blandt andet danske Vagn Sørensen, der for år tilbage var vicekoncernchef i SAS.

 

Relaterede artikler:

Svensk flyselskab kaster håndklædet i ringen

Swedavia klar til at lukke Stockholm Bromma

BRA: 30 procent af svensk indenrigstrafik kan forsvinde