Swedavia klar til at lukke Stockholm Bromma

Det er ikke forretningsmæssigt rentabelt at fortsætte driften af Stockholm Bromma-lufthavnen. Det konkluderer den statslige svenske lufthavnsoperatør Swedavia i ny analyse.

Fremtiden for den svenske hovedstads lufthavn ”nummer to” – Stockholm Bromma – har længe været diskuteret i Sverige.

På den baggrund har den statslige lufthavnsoperatør Swedavia gennemført en konsekvensanalyse af, hvad det forretningsmæssigt vil betyde, hvis de svenske politikere beslutter at nedlægge Bromma-lufthavnen før 2038, hvor den nuværende lejeaftale med Stockholm by udløber.

Konsekvensanalysen er netop overleveret til det svenske handelsministerium, og konklusionen fra Swedavia er klar: Det et ikke forretningsmæssigt rentabelt at fortsætte driften af Stockholm Bromma.

Arlanda kan overtage trafikken
”Swedavias vurdering er, at det i betragtning af den nye markedssituation ikke længere er kommercielt berettiget at fortsætte driften af ​​Bromma, og at en konsolidering af lufttrafikken i Stockholm-regionen til Stockholm Arlanda lufthavn er mulig,” siger Swedavias bestyrelsesformand, Åke Svensson, i en pressemeddelelse med henvisning til den faldende flytrafik som følge af coronapandemien.

Swedavia-formanden understreger dog, at det er en grundlæggende forudsætning for en lukning af Bromma, at Stockholm Arlanda-lufthavnen får langsigtede betingelser for at udvikle sig i takt med samfundets behov.

”Samtidig vil jeg gerne understrege, at Swedavia har taget udgangspunkt i virksomhedens forretningsmæssige forhold, og at en politisk beslutning om at lukke Bromma før tid skal tages med et bredere samfundsperspektiv i tankerne,” siger Åke Svensson videre.

For meget kapacitet i Bromma
Ifølge Swedavia betyder coronapandemien, at det fremtidige luftfartsmarked formentlig kommer til at se meget anderledes ud end gårsdagens. De aktører, der opererer på markedet, skal i mange tilfælde gennemføre store strukturelle ændringer for at forblive konkurrencedygtige.

”Luftfartsmarkedet er i en hidtil uset krise. Bromma vil sandsynligvis have et kapacitetsoverskud på grund af lave trafikmængder i lang tid fremover. Omkostningerne ved dette vil i det lange løb blive båret af de rejsende og de allerede sårede flyselskaber, hvilket vi ikke anser for muligt,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

Hvis Bromma lukkes, vil Arlanda på kort sigt være i stand til at overtage trafikken uden behov for væsentlige yderligere investeringer i Arlandas infrastruktur. På længere sigt er der dog behov for yderligere investeringer i infrastrukturen i og omkring Arlanda – herunder endnu en landingsbane – uanset om Bromma lukkes før 2038 eller ej, fastslår Swedavia.

 

Relaterede artikler:

Officielt: Stockholm-lufthavn skal lukkes

Stort halvårsunderskud hos Swedavia

Svenske storlufthavne nede med 83 procent