A320-fly fra Brussels Airlines i Brussels Airport. (Foto: Brussels Airlines/PR)

Brussels Airlines skærer 25 procent af de ansatte

Brussels Airlines har præsenteret stor spareplan som følge af coronakrisen. 25 procent af medarbejderne og 30 procent af flyflåden skal væk.

Coronakrisen får nu endnu et stort europæisk flyselskab til at annoncere voldsomme nedskæringer.

Brussels Airlines annoncerede tirsdag en stor spareplan, som skal sikre selskabets overlevelse på længere sigt i kølvandet på coronapandemien. Planen medfører, at selskabet vil afskedige 25 procent af selskabets 4.200 medarbejdere.

Brussels Airlines, som er 100 procent ejet af Lufthansa-koncernen, vil også reducere sit rutenetværk og sin flyflåde kraftigt. Før coronakrisen havde det belgiske flyselskab omkring 250 flyvninger dagligt til 65 destinationer i Europa samt tre oversøiske ruter til Nordamerika og Israel.

Ruter skal være mere lønsomme
Som en del af turnaround-planen vil selskabet forsøge at optimere lønsomheden af ruterne ved at nedlægge ni af de europæiske ruter og to af langdistanceruterne, så der kun bliver en enkelt oversøisk rute tilbage.

Samtidig skal Brussels Airlines flyflåde reduceres med 30 procent – fra 48 til 34 fly. Flåden består i dag af 10 Airbus A330 langdistancefly samt 22 Airbus A319 og 16 Airbus A320 mellemdistancefly.

Ifølge Brussels Times havde Lufthansa-gruppen ikke på forhånd orienteret den belgiske regering om planerne om kraftige reduktioner i flyselskabet, hvilket kom som en overraskelse for fagforeningerne.

Træge forhandlinger med regeringen
Repræsentanter for fagforeningerne mødtes tirsdag med den belgiske premierminister, finansminister og beskæftigelsesminister for at drøfte situationen i Belgiens nationale flyselskab.

Brussels Airlines har i den seneste tid været i forhandlinger med den belgiske regering om en redningsplan til en værdi af 290 millioner euro.

Forhandlingerne med moderselskabet Lufthansa er imidlertid gået trægt, da det tyske selskab ifølge Brussels Times har vist modvilje mod regeringens forsøg på at få garantier omkring selskabets fremtid – herunder garantier for, at Brussels Airport vil blive bevaret som et hub i fremtiden.

Håb om frivillige fratrædelser
Brussels Airlines har erklæret, at det vil undersøge mulighederne for at begrænse antallet af tvangsafskedigelser – blandt andet ved at bede medarbejdere om at fratræde frivilligt eller at acceptere ubetalt orlov.

”Virksomheden opfordrer arbejdsmarkedets parter til sammen at vurdere alle alternative forholdsregler for at reducere den sociale påvirkning i størst mulig udstrækning: foranstaltninger som sæsonkontrakter, pensioner, deltidsarbejde, medarbejdere som frivilligt og uden betaling vil søge deres fremtid andetsteds – blot for at nævne nogle af mulighederne,” hed det i en meddelelse fra selskabet.

 

Relaterede artikler:

Brussels Airlines skærer ned på Billund-rute

Brussels Airlines skal på slankekur

Brussels Airlines-fly skal have Eurowings-bemaling