Afgangshallen i Bruxelles Lufthavn med skulpturen "Flight of Mind", der blev beskadiget under terrorangrebet den 22. marts 2016.

Bruxelles Lufthavn tilbage i fuld drift i juni

I løbet af maj vil 100 check-in pulte ud af oprindeligt 180 være tilgængelige i afgangshallen i Bruxelles Lufthavn, og ved udgangen af juni forventes lufthavnen af være tilbage på fuld kapacitet.

Bruxelles Lufthavn, der blev udsat for et terrorangreb den 22. marts, genåbnede delvist for passagertrafik den 3. april. Men lufthavnen vil først være oppe på fuld operationel kapacitet ved udgangen af juni måned. Det fortæller lufthavnens administrerende direktør Arnaud Feist i et interview med det belgiske medie LaLibre.be.

I midten af maj vil afgangshallen, hvor bomberne eksploderede, blive taget i brug igen. Det betyder, at 100 af oprindeligt 180 check-in pulte kan benyttes og disse suppleres med de midlertidige 36 pulte i det telt udenfor lufthavnsbygningen, der i øjeblikket fungerer som midlertidig afgangshal.

Den ældste del af afgangshallen, hvor Jetairfly og Thomas Cook har holdt til, vil dog forblive lukket. Samtidig vil lufthavnen styrke indsatsen for at øge antallet af flypassagerer, der foretager online check-in, således at behovet for fysiske pulte i afgangshallen kan reduceres.

Ved terrorangrebet  blev den store bronzestatue i afgangshallen, kaldet “Flight in Mind”, beskadiget. Kunstværket, der blev afsløret af Kong Albert II den 12. december 1994, er skabt af kunstneren Olivier Strebelle, og det har hidtil været brugt som mødested i lufthavnen.

“Efter samråd med Olivier Strebelle har vi besluttet ikke at restaurere kunstværket. Det vil fremover bære arrene efter angrebet,” siger Florence Muls, talsmand for Bruxelles Lufthavn, til LaLibre.be.

Belægningen på flyene er stigende
I dag er omkring 50 af 70 flyselskaber vendt tilbage til Bruxelles. Men terrorangrebet kommer dog til at koste et passagertab fra amerikanske flyselskaber. Delta Air Lines har således lukket ruten fra Atlanta til Bruxelles, mens United har opgivet at etablere den anden daglige afgang mellem New York og Bruxelles i sommertrafikprogrammet. Endelig har American Airlines.

“I de første dage efter, at flyvningerne var blevet genoptaget, havde flyene en belægning på omkring 50 procent. I dag går det bedre, hvilket også bekræftes at Brussels Airlines, der er oppe på 70 procent af den tidligere udbudte kapacitet,” understreger lufthavnsdirektøren.

Lufthavnsdirektøren bekræfter også, at man i myldretiden i dag kun er i stand til at gennemføre, hvad der svarer til 20 procent af den oprindelige kapacitet på dette tidspunkt af dagen. Derfor har flyselskaberne fået tildelt andre slots (start- og landingstidspunkter, red.), hvilket giver anledning til små “kampe” mellem flyselskaberne for at sikre sig de mest attraktive tidspunkter.

Det har endnu ikke været muligt at sætte tal på, hvor stort et økonomisk tab, at Bruxelles Lufthavn kommer til at indkassere, men der tales om flere hundrede millioner euro.