Kontroltårnet i Bruxelles Zaventem-lufthavnen (Foto: Wim Bladt).

Bruxelles Lufthavn ramt af flyvelederstrejke

Zaventem-lufthavnen i Bruxelles blev tirsdag ramt af en flyvelederstrejke, der skabte aflysninger og forsinkelser. IATA retter en usædvanlig hård kritik mod de belgiske flyveledere.

“Man skal ikke sparke til nogen, der ligger ned”, hedder et gammelt ordsprog. Men det ordsprog kender man tilsyneladende ikke hos de belgiske flyveledere, der i går uvarslet nedlagde arbejdet som følge af uenigheder omkring pensionsforhold.

Det har fået mange i luftfartsindustrien til at ryste på hovedet, da arbejdsnedlæggelsen betød, at operationerne til og fra Bruxelles Lufthavn tirsdag måtte afbrydes i adskillige timer. Efter forhandlinger med Belgocontrol, der er flyveledernes arbejdsgiver, lykkedes det at sikre et åbent vindue fra 17.45 til 19.45, hvor et begrænset antal flyvninger kunne afvikles.

Lufthavnen og dens ansatte har siden terrorangrebet den 22. marts kæmpet for at sikre, at flyoperationerne kunne blive genoptaget hurtigst muligt, og en flyvelederstrejke har man ikke kalkuleret med.

I forvejen kæmper flyselskaberne med en stærk faldende efterspørgsel på rejser til den belgiske hovedstadslufthavn, og der er allerede foretaget flere rutelukninger samt markante beskæringer af flyselskabernes frekvenser.

IATA fordømmer aktionen
Den uvarslede arbejdsnedlæggelse fik tirsdag hårde ord med på vejen fra IATA, der er flyselskabernes internationale sammenslutning.

“Denne handling fra flyveledernes side er et spark i ansigtet til alle de ansatte i flyselskaber og lufthavnen, der har kæmpet så hårdt for at genoprette flyforbindelserne fra Bruxelles til resten af verden efter det rystende terrorangreb for tre uger siden. Det er den højeste grad af uansvarlighed at afskære en vital service og gøre det uden varsel. Det kan kun betragtes som en ondsindet handling,” hedder det i en pressemeddelelse fra Tony Tyler, der er generaldirektør hos IATA.

“Hvis vi ikke kan regne med simpel menneskelig anstændighed fra sådanne højt betalte fagfolk, så er det tid for regeringerne at finde måder til at sikre en tilgængelig flyveledertjeneste,” lød den afsluttende salut fra en tydeligt oprevet generaldirektør.

Trafikkaos omkring lufthavnen
Men en ulykke kommer sjældent alene. Oveni flyvelederstrejken opstod der tirsdag et veritabelt trafikkaos omkring lufthavnen.

Sidst på eftermiddagen blev A201-tilkørselsvejen til lufthavnen samt de omkringliggende veje spærret på grund af et mistænkeligt køretøj. Mens adgangen til lufthavnen var spærret blev al trafik ledt væk fra lufthavnen via fragtområdet Brucargo.