Cimber Sterling vil være en del af en skandinavisk konsolidering

Cimber Sterling forhandler i øjeblikket med potentielle investorer, mens trækningsfaciliteten fra den amerikanske kapitalfond GEM anvendes som sikkerhedsnet. Luftfartsselskabet har brug for større volumen og er måske på vej til at blive en del af en skandinavisk konsolidering, der er undervejs.

Tirsdag måtte Cimber Sterling endnu engang trække de store overskrifter i medierne med en fondsbørsmeddelelse om nedjustering af det primære resultat for regnskabsåret 2010/11 til et sted mellem 190 og 200 millioner kroner. Det er en forværring af resultatetpå mellem 55 og 65 millioner kroner i løbet af blot to måneder.

Men det var meddelelsen om de aktuelle drøftelser med potentielle industrielle og finansielle investorer, som man bør hæfte sig ved. Her er der tilsyneladende ved at ske noget ganske afgørende.

“Det vil være godt for Cimber Sterling rent strategisk at indgå i en større sammenhæng. Vi har brug for større volumen, der kan styrke selskabet,“ siger administrerende direktør Jacob Krogsgaard til CHECK-IN.

Konsolidering i Skandinavien

Denne udtalelse falder godt i tråd med den begyndende konsolidering i det skandinaviske luftfartsmarked. Den 29. april meddelte det svenske regionale luftfartsselskab Skyways, at man havde overtaget det Gøteborg-baserede City Airline.Skyways er via Avia Express AB ejet af Manswell Enterprises Limited.

Blot 14 dage tidligere købte Braathens Aviation, der er et selskab i den norske Braganza-koncern, det svenske regionale selskab Sverigeflyg. Braganza har en pengetank på 400 milloner norske kroner og har i dag danske Vagn Sørensen i bestyrelsen. Samme Vagn Sørensen udtrådte i øvrigt for godt et år siden af Cimber Sterling-bestyrelsen.

“Der pågår en fortsat konsolidering af det skandinaviske marked. Der er nogen som ønsker at konsolidere i markedet, hvor vi eventuelt vil kunne indgå. Derfor er scenariet, at Cimber Sterling kan blive konsolideret ind i noget større, eller også bliver et andet selskab konsolideret ind i vores selskab,“ fortæller Jacob Krogsgaard.

Han ønsker dog ikke at sætte navn på eventuelle industrielle aktører, som selskabet måtte være i drøftelser med.

Ingen kommentarer

Hos Braganzaafviser pressekontakt Geir Stormorken, at selskabetfører drøftelser medCimber Sterling. “Vi har ingen kommentarer,“ siger Geir Stormorken.

Lidtmere åbenhed er derhos svenskeSkyways. Her sigerLars-Åke Bertilsson, der er administrerende direktør hos selskabet Avia Express AB, der står bag varemærket Skyways: “Generelt er vi interesseret i at vækste, såvel organisk som via akkvisitioner. Men lige nu har vi hænderne fulde, da vi netop har overtaget City Airline.“

Så snart samtalen bliver drejet ind på en mulig interesse i Cimber Sterling, er svaret dog “Ingen kommentarer.“

Skyways bekræfter dog,at man arbejder mod at blive en af de ledende aktører på det skandinaviske marked. En konsolidering med Cimber Sterling vilkunne passe fintind i denne strategi.Skyways er i dag stærkt positioneret iStockholm-Arlanda og Gøteborg-Landvetter og kunne gennem en konsolidering med Cimber Sterling styrke positionen i København og iBillund.

GEM-aftale somsikkerhedsnet

Cimber Sterling indkaldte tirsdag til ekstraordinær generalforsamling den 8. juni med henblik på at sikre en formel godkendelse af den trækningsret, der er opnået via aftalen med den amerikanske kapitalfond GEM, der har stillet 300 millioner kroner til rådighed mod successiv konvertering til aktiekapital.

Indkaldelsen til den ekstraordinære generalforsamling skal angiveligt tolkes som et signal til potentielle investorer om, at Cimber Sterling ikke vil holde “ophørsudsalg“. Og de nuværende storaktionærer har angiveligt en større interesse i at lade Cimber Sterling indgå i en skandinavisk konsolidering fremfor at lade sig udvande af en amerikansk kapitalfond.

Der skal nemlig udbydes 136.500.000 nye aktier ved brug af GEM-faciliteten, hvilket er præcis tre gange så mange som de eksisterende 45.000.000 aktier. Da nuværende aktionærer ikke har fortegningsret, kan en maksimal udvanding betyde, at storaktionærerne (de tre familieselskaber, Karsten Ree og Jørgen Mads Clausen)samlet vil kunne sidde tilbage med omkring 14 procent af aktierne mod idag omkring 57 procent.

Jacob Krogsgaard vil dog ikke sætte et tidspunkt på, hvornår drøftelserne med potentielle investorer forventes afsluttet, eller om de afsluttes med et positivt resultat. “Vi skal sikre os, at GEM-aftalen falder på plads, så vi har den nødvendige tid at forhandle i. Det skal ikke være af nød, at vi finder en ny investor, men vi skal i stedet gøre, hvad der er det rigtige for selskabet på langt sigt.“

Cimber Sterlings fondsbørsmeddelelse havde i går en voldsom effekt påselskabets aktiekurs. Aktien lukkede tirsdagi kurs 1,80, hvilket er12,62 procent lavere end dagen før – og den laveste kurs siden noteringen den 1. december 2009.