Cimber Sterlings perfekte storm

KOMMENTAR: Efter blot syv måneder som børsnoteret selskab har Cimber Sterling leveret en stribe nedjusteringer. Årsregnskabet 2009/2010 viste et skuffende underskud på næsten 300 millioner kroner, men problemerne burde ikke overraske hverken aktionærer eller ledelse.

Af Søren Ellemose

Direktion og bestyrelse i Cimber Sterling Group A/S vil næppe huske tirsdag den 6. juli 2010 som nogen særlig lykkelig dag.

Præsentationen af et meget skuffende årsregnskab for 2009/2010 med et underskud på 309 millioner kroner før skat var det foreløbige lavpunkt som børsnoteret selskab.

Blot syv måneder efter børsnoteringen i december 2009 har Cimber Sterling leveret en stribe nedjusteringer og altså senest et årsregnskab, der var endnu dårligere end udmeldt.

I kølvandet på de mange skuffelser er selskabets aktiekurs styrtdykket med næsten 70 procent fra introduktionskursen på 10 kroner til nu 3 kroner og 9 øre ved fondsbørsens lukning tirsdag aften.

Topchef i Cimber Sterling, Jacob Krogsgaard, har ikke fortrudt børsnoteringen, men erkender over for dagbladet Børsen, at det ikke har været tilfredsstillende for hverken selskabet eller aktionærerne og at vejen havde “vist sig vanskeligere end oprindeligt antaget.“

I det oprindelige børsprospekt fra november 2009 forudså ledelsen et underskud (EBIT) på mellem 10 og 40 millioner kroner. Det blev senest i februar 2010 nedjusteret til et forventet underskud (EBIT) på 200-220 millioner kroner. Det endte så i stedet med et underskud på 294 millioner kroner.

Unægtelig et eksempel på bristede forventninger.

I I 2010/11 forventer Cimber Sterling at øge omsætningen med 29 procent til 2 milliarder kroner. Samtidig skal resultatet(EBIT)forbedres til et underskud i niveauet 20-80 millioner kroner.

Problemet med at tabe penge er, at kassen før eller siden løber tom. Selskabets likviditetsberedskab skal derfor styrkes ved anvendelse af lov om statslig hjælpepakke til luftfartsindustrien og ved en refinansiering af selskabets flyflåde.

Topchef Jacob Krogsgaard erkender, at der er behov for at styrke likviditeten i Cimber Sterling, men afviser, at en ny aktieemission er på tale.

“Vi føler os forpligtet til først og fremmest at tage imod et statslån, og dernæst realisere den friværdi vi har i flyflåden, før vi beder aktionærerne om noget som helst,“ siger han.

Det lyder fornuftigt at benytte denne mulighed frem for at foretage endnu en aktieudvidelse. Spørgsmålet er dog også om det ville være et reelt alternativ her og nu at gå til aktionærerne og bede om flere penge. Man risikerer at få et uvenligt svar som ”Nej tak”.

En af storaktionærerne, industrigiganten Danfoss’ familiefond, Bitten og Mads Clausens Fond, ønsker således klare udmeldinger fra Cimbers ledelse efter det dårlige regnskab, og det ønske deles formentlig af mange aktionærer.

Tilliden til Cimber Sterling kan efterhånden ligge på et meget lille sted. Uindfriede forventninger er sjældent den bedste mark at høste på, men det er desværre ikke usædvanligt når et selskab går på fondsbørsen.

Og selvom bagklogskab er en letkøbt lærdom så burdeproblemerne ikke overraske hverken aktionærer eller ledelse. Måske føler Cimber Sterling, at selskabet er fløjet ind i en såkaldt ”perfect storm” – et vejrfænomen, hvor en ekstraordinær kraftig storm opstår, fordi en række samtidige begivenheder forstærker hinanden.

Alt for ofte ser man børsprospekter der tager historiske gode vækstrater og indtjening og fremskriver disse i en uendelighed. Det er den slags positive historier, som aktiemarkedet lapper i sig. Men een ting er anprisninger på børsprospekternes farvestrålende sider. Noget helt andet er virkeligheden, når ledelsen skal til at levere varen.

Og ja, et børsprospekt er en anprisning af en vare, som man ønsker at sælge. Og jo bedre den vare ser ud, jo flere interesserede købere er der. Og jo højere introduktionkursen bliver, desto bedre for ejerne. I hvert fald de gamle ejere.

Den, der lever stille, lever godt siger man. Men børsnoterede selskaber kan ikke forvente at leve stille. Mediernes bevågenhed er langt større og utilfredsheden hos aktionærerne kan ikke skjules bag lukkede døre. Når man går på fondsbørsen stiller man sig selv til skue, og før eller siden gennemskuer fondsbørsen hvis et selskab har smykket sig med kejserens nye klæder.

Ingen havde forudset en islandsk askesky, der mørklagde det europæiske luftrum. Og det kan være svært at forudsige præcis hvordan dollarkursen og brændstofpriserne udvikler sig, særligt i disse krisetider, hvor uroen på de finansielle markeder er stor.

Men de nævnte usikkerheder kan ikke komme overraskende for selskabet eller ledelsen. I det lys har man simpelthen indlagt for lidt elastik i sine egne udmeldinger og været for optimistisk. Ingen kender fremtiden med nøjagtighed,men hvis man kendte fremtiden med nøjagtighed og alting gik som præsten prædiker, så ville det jo heller ikke være svært at drive en virksomhed.

Men der er jo netop i den virkelige verdens usikkerhed, at slaget skal kæmpes og ikke på børsprospektets glittede papir. Derfor er udfordringerne for Cimber Sterling ikke anderledes end for mange andre nynoterede selskaber. Alt for ofte bliver buen spændt alt for hårdt i børsprospektet og derfor bliver det alt for vanskeligt at leve op til de oprindelige forventninger.

Den lektie burde aktionærerne naturligvis også have læst på. Om ikke andet så nu.

Iden nuværende situation må der vises handlekraft og meldes realistisk ud. I hvert fald mere realistisk end før. Problemet er så blot, at en meget realistisk udmelding i den pessimistiske ende kan gribe forstyrrende ind i ethvert selskabs handlefrihed over for leverandører, bankforbindelser og hovedaktionærer. Og den balancegang bliver ikke gjort mindre af at man er et børsnoteret selskab.

Midt i Cimber Sterlings perfekte storm er der måske alligevel lys at skimte. 2009/10 blev ifølge CEO Jacob Krogsgaard året, hvor Cimber Sterling styrkede sin ”position som hele Danmarks flyveselskab og vandt markedsandele inden for vores tre fokusområder: Indenrigs-, regional- og leisure-trafik. Det er dét fundament, vi skal bygge videre på i 2010/11.”

Det lyder godt, ikke mindst hvis man kan leve op til ordene.

I tilfældet Cimber Sterling er opgaven i den kommende tid derfor helt entydig: direktion og bestyrelse skal bevise bæredygtigheden af selskabets grundliggende business case over for så vel medarbejdere som leverandører, samarbejdspartnere og ikke mindst aktionærer og banker.