Hunden Kössi skal være med til at finde COVID-19-smittede personer i Helsinki Airport. Foto: Finavia

Coronahunde klar i lufthavnen i Helsinki

Hunde skal fremover i Helsinki Airport være med til at udpege passagerer, der er smittet med COVID-19. Hundene kan identificere virussen, allerede før symptomerne viser sig.

Et ganske spektakulært initiativ er sat i værk i Helsinki Airport.

Den finske lufthavnsoperatør, Finavia, der driver den finske hovedstadslufthavn, oplyser, at der fra tirsdag vil blive taget et helt nyt værkstøj i brug i arbejdet med at stoppe smittespredningen.

Fremover vil der således være udstationeret såkaldte COVID-19-hunde i Helsinki Airport. De yderst følsomme næser på de firbenede skabninger er så veludviklede, at de kan finde frem til smittede passagerer langt hurtigere end de sædvanlige testmetoder.

Det er byen Vantaa, hvor lufthavnen ligger, der har været med til at træne coronahundene, og Finavia er ovenud tilfreds med, at dette redskab fremover vil være i værktøjskassen.

”Projektet, der begynder tirsdag, er unikt og verdens første. Ingen anden lufthavn har forsøgt at bruge hunde i så stor skala mod COVID-19. Vi er glade for initiativet fra byen Vantaa. Dette kan være et yderligere skridt fremad på vejen mod at bekæmpe COVID-19,” siger Ulla Lettijeff, direktør for lufthavne i Finavia.

Hundetests er næsten 100 procent sikre
Hundene har let ved at finde frem til de passagerer, der måtte være inficeret med COVID-19. Det er en forskergruppe fra Veterinærfakultetet ved Helsinki Universitet, der har udført tests med hundene. Forskerne oplyser, at hundene kan lugte virussen med næsten 100 procents sikkerhed. Og de kan sågar identificere virussen flere dage før, at symptomerne viser sig.

De coronatrænede hunde er også i stand til at finde smittede personer ud fra en meget mindre prøve end de såkaldte PCR-tests, som sundhedspersonalet anvender. En hund har brug for 10-100 molekyler for at kunne lugte virussen, mens testudstyret har brug for 18.000.000 molekyler. Yderst iøjnefaldende tal.

Forskergruppen under Wise Nose har startet virksomheden Nose Academy, der skal foretage testene i lufthavnen. Officielle tests af passagerer med coronahunde kan dog først ske, når der er vedtaget en lovændring, men redskabet tages dog allerede i brug nu.

16 hunde trænes til at identificere COVID-19
Hundene kommer ikke i direkte kontakt med passagererne, da de firbenede vil arbejde i en separat kabine. De passagerer, der testes, stryger deres hud med en testserviet, hvorefter den lægges i en kop. Koppen overdrages til hunden, der går i gang med at snuse sig frem til eventuel smitte. På den måde beskyttes hundeføreren.

Er en passager smittet med COVID-19, skal vedkommende fortsætte til et sundhedsområde i lufthavnen, der administreres af byen Vantaa.

Fire hunde vil være på arbejde ad gangen, og varigheden af hvert skift afhænger af den enkelte hund. I alt trænes 16 hunde til at kunne udføre COVID-19-tests.

”Hunde har brug for at hvile fra tid til anden. Mens to hunde arbejder, har de to andre pause. Testene er hovedsageligt tiltænkt de passagerer, der ankommer fra udlandet,” siger Susanna Paavilainen, direktør for Wise Nose og forskningskoordinator for forskningsgruppen DogRisk i Helsinki.

En af de hunde, der skal teste passagerer i Helsinki Airport, er den otteårige greyhound-blanding Kössi, der lærte at identificere COVID-19 på bare syv minutter. Det er dog ikke alle hunde, der har været ligeså hurtige i træningen.

 

Relaterede artikler:

Ny Kina-rute til Norden

Langsom genstart i de nordiske storlufthavne

Flyspottere fik særbehandling i Helsinki