Boeing 737-fly fra Bluebird Nordic. (Foto: Róbert1982 | CC 4.0)

Dom til islandsk flyselskab: Ulovligt at fyre piloter

Det var ikke i orden, da flyselskab valgte at afskedige sine organiserede piloter og i stedet hyre en række ”selvstændige piloter” til at overtage de overenskomstansatte piloters arbejde.

Det var ulovligt, da det islandske fragtflyselskab Bluebird Nordic kort før jul sidste år valgte at afskedige 11 overenskomstansatte piloter, samtidig med at selskabet havde ansat en række ”selvstændige piloter”.

Det siger en dom, der netop er faldet i Arbejdsretten i Island, i en sag mellem den islandske erhvervspilotforening (FÍA) og Sammenslutningen af islandske arbejdsgivere på vegne af Bluebird Nordic.

Midt under lønforhandlingerne i slutningen af ​​sidste år blev alle Bluebird Nordics organiserede piloter afskediget. Efterfølgende meddelte flyselskabet, at det fremover kun ville ansætte “selvstændige piloter”.

Fyrede og ansatte
”Fakta i sagen er, at et hurtigt voksende islandsk flyselskab afskedigede alle sine piloter, der var fagforeningsmedlemmer, kun uger efter at have ansat et tilsvarende antal falske selvstændige entreprenører,” siger Jón Þór Þorvaldsson, der er formand for FÍA, i en kommentar til dommen.

”Dette blev gjort på trods af, at den kollektive arbejdsaftale mellem parterne indeholdt en bestemmelse om FÍA-medlemmers fortrinsret til at arbejde for Bluebird, hvilket retten bekræftede stadig var gyldig, ligesom appelretten tidligere har fastslået,” fortsætter han.

Piloterne kalder sejren for vigtig. Ikke kun for dem selv, men for alle fagforeninger i Island.

“Det er vigtigt for fagforeninger, tilsynsmyndigheder og regeringen, der alle kæmper mod falske selvstændige virksomheder,” siger Jón Þór Þorvaldsson.

En billigere løsning
Ifølge piloterne vil dommen fra den islandske arbejdsret skabe præcedens for, at det ikke er tilladt at afskedige medarbejdere, der arbejder under en overenskomst og i stedet ansætte de såkaldt falske selvstændige til en betydeligt lavere løn.

En del virksomheder hyrer falske selvstændige ind i stedet for at ansætte dem som medarbejdere. På den måde slipper virksomhederne eksempelvis for at betale løn under sygdom, feriepenge og pension.

Den islandske sag trækker tråde til Danmark. I foråret mistænkte Flyvebranchens Personale Union (FPU) Bluebird for at bruge metoden med de “falske” selvstændige på basen i Danmark. Fagforeningen sendte et konfliktvarsel, hvorefter Bluebird valgte at lukke sin base i København.

Ejet af cypriotisk selskab
Bluebird Nordic har siden januar 2020 været ejet af Avia Solutions Group med hovedkontor på Cypern. Selskabet drives på baggrund af en kommerciel driftstilladelse, der er udstedt af de civile luftfartsmyndigheder i Island.

I sidste måned offentliggjorde selskabet, at det ønsker at anskaffe sig 25 Boeing 737-800 fragtfly, der skal supplere den eksisterende flåde på otte fragtfly bestående af en Boeing 737-300 og syv 737-400.

 

Relaterede artikler:

Nordisk flyselskab vil øge med 25 Boeing 737-800

FPU afblæser konflikt mod islandsk flyselskab (opd.)

CUD frygter øget social dumping i luftfarten