Drone i luften (Foto: seregalsv / 123RF Stock Photo)

Droneflyvning var varslet: Myndigheder er tavse

Myndighederne er tavse omkring den droneaktivitet, der sent om aftenen 31. januar fik lukket Københavns Lufthavn for flytrafik. Den ene af to droneflyvninger var varslet, lyder det fra ingeniørvirksomhed.

Droneaktivitet i nærheden af Københavns Lufthavn fredag 31. januar 2025 gjorde, at lufthavnen blev lukket i næsten to timer.

Det var lufttrafiktjenesten Naviair, der nærmere præcis lukkede luftrummet over København klokken 22.41 efter observation af droneaktivitet. Derfor blev al flytrafik indstillet i CPH, mens politiet undersøgelse hændelsen.

Ankommende fly blev sendt til andre lufthavne – herunder særligt Malmø – indtil luftrummet åbnede igen klokken 00.17.

Myndighederne har efter hændelsen med det lukkede luftrum været tavse om årsagen til den, men det viser sig nu, at en af droneflyvningerne var varslet.

Sendte politi til varslet drone
Det er TV 2 Kosmopol, der nu fortæller historien om, at én af de to droneflyvninger var varslet den pågældende aften, men at forskellige myndigheder tilsyneladende ikke har talt tilstrækkeligt sammen.

Den varslede droneflyvning var fra ingeniørvirksomheden Niras, der blev kaldt ud til en hastesag. Søren Rolin, der er droneoperatør og seniorspecialist hos Niras, fortæller, at selskabet havde en drone i luften over Avedøre Holme for at foretage lækagesøgning på et fjernvarmeanlæg.

Politiet sendte to patruljevogne ud til dronepiloten fra Niras, på trods af at droneflyvningen altså var varslet til både Trafikstyrelsen og Københavns Vestegns Politi.

”Myndighederne burde jo have vidst, at den ene drone var vores, for vi havde registreret det hos dem. Men den information kan lufthavnen ikke have fået, siden de vælger at lukke lufthavnen,” siger Søren Rolin til TV 2 Kosmopol.

Det er imidlertid ikke blevet bekræftet af myndighederne, at lukningen af luftrummet blandt andet skyldtes Niras-dronen. Hverken Københavns Vestegns Politi, Naviair eller Trafikstyrelsen har været meddelsomme i forhold til sagen om det lukkede luftrum.

Ekspert kritiserer myndigheder
Foruden Niras mener også Rasmus Ross, der er militæranalytiker ved Center for Luft- og Rumoperationer hos Institut for Militære Operationer, at Niras’ droneflyvning aldrig skulle have skabt det postyr, der fandt sted omkring luftrumslukningen.

Militæranalytikeren mener, at der er sket en fejl i kommunikationen myndighederne imellem, eftersom politiet sendte flere patruljer til Niras’ dronepilot og dermed indblandede virksomheden i lukningen. Tidligere har Rasmus Ross kaldt hændelsen for en sikkerhedsbrist som følge af en langsom håndtering.

Ifølge TV 2 Kosmopol fik luftrumslukningen over Københavns Lufthavn konsekvenser for i alt 12 fly og 1.500 passagerer, da flyene enten ikke kunne komme i luften eller blev omdirigeret til Malmø.

Opdatering den 18. februar 2025 klokken 18.00:
Trafikstyrelsen oplyser til Check-in.dk, at dronen fra Niras ikke var årsag til lukningen af luftrummet over København. Niras-dronen blev første gang sendt i luften efter klokken 23, og da luftrummet lukkede allerede klokken 22.41, havde dronen således ikke indflydelse på luftrums-beslutningen fra Naviair.

 

Relaterede artikler:

CPH overvejer teknologi til drone-overvågning

Ledige piloter tilbydes at blive dronepiloter

Drone forstyrrede flytrafik i CPH