Shaesta Waiz og Bakhita Al Muheiri i Boeing 777-simulator. (Foto: Emirates)

Emirates vil have flere kvinder i cockpittet

I flere lande i den tredje verden bliver der gjort en stor indsats for at få kvinder ind i luftfarten.

Den 23. februar 2016 gennemførte tre kvindelige piloter den første flyvning for Royal Brunei Airlines, hvor der samtidigt sad tre kvinder i cockpittet på et Boeing 787 Dreamliner-fly, der gennemførte en flyvning fra Brunei til Jeddah i Saudi Arabien.

Flyvningen skete på Brunei s nationaldag, og det var historisk, at destinationen var et land, hvor kvinder ikke engang har ret til at køre bil. I stedet blev det tilladt, at kvinderne landede det omkring 150 tons tunge luftfartøj i lufthavnen i det rettroende muslimske land. Flyets kaptajn, Sharifah Czarena Surainy Syed Hashim, var blot tre åre forinden uddannet som den første kvindelige kaptajn hos flyselskabet i det sydøastasiatiske sultanat.

En anden kvinde, der har gjort opmærksom på sig selv i luftfarten er Shaesta Waiz, der er Afghanistans første kvindelige civile pilot og grundlægger af Dreams Soar Inc. (DS), der er en non-profit organisation, der arbejder for at inspirere unge kvinder med at udvikle drømmene og derigennem efterstræbe karrierer inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørfaget, matematik og luftfart. Områder, som mænd traditionelt har siddet tungt på nogle steder i verden.

Besøg i Dubai
Shaesta Waiz har besøgt Dubai-flyselskabet Emirates, hvor hun blandt andet var en tur i en Boeing 777-simulator på Emirates Aviation College. En opgave, som hun gik ganske uimponeret til værks med.

“Et fly ved ikke, om du er en pige eller en dreng, eller hvad din religion eller baggrund er. Det reagerer på baggrund af pilotens input,” sagde hun bagefter.

Med sig i simulatoren havde Shaesta Wais en af de unge og erfarne kvindelige Boeing 777-piloter hos Emirates, Bakhita Al Huheiri.  I en alder af 24 har hun allerede 1.100 timer i logbogen.

“Mit håb er, at flere kvinder i lighed med Bakhita vil træde i karakter og hjælpe med at bane vejen for, at mange flere unge kvinder kan blive rollemodeller og inspirere næste generation,” lyder det fra Shaesta Wais efter simulatortræningen sammen med den unge Emirates-pilot.

Koncerndriftsdirektøren i Emirates er Adel Al Redha, og han er klar til at yde fuld opbakning til de kvinder, der ønsker sig en karriere i luftfartens verden.

“Gennem vores nationale pilot program ønsker vi at dyrke den næste generation af kvindelige piloter ved at skabe et miljø, som engagerer og værdsætter dem, så de kan rykke og spille en større rolle i industrien. Vi mener, at en af vejene til at møde behovet for piloter i dag er at tage fat i den kvindelige talentmasse og inspirere dem til at vælge en karriere i luftfarten”.

 

Relaterede artikler:

Kvinde blev flykaptajn som 26-årig

Kvinder overtog flyvning til Bangkok

Der er kvinder i luften