Boeing 737 MAX og Airbus A320neo (Fotografik: Aviation Week)

Airbus slog Boeing på 100-års dagen

Boeing kunne på sidstedagen af Farnborough Air Show fejre 100 års jubilæum. Men der var ingen gaver fra Airbus, der løb med flest ordrer på udstillingen.

Den 15. juli 2016 kunne Boeing fejre 100 års jubilæum. Mange af selskabets topfolk var ikke hjemme på hovedkontoret for at fejre den store dag, da pligterne i stedet kaldte ved det gigantiske Farnborough Air Show, hvor kunderne møder op i stort tal. Udstillingens sidste dag for fagpublikummet var samtidig den amerikanske flyproducents jubilæumsdag.

Men der var ingen gaver fra Airbus som den største konkurrent. Bortset fra en videohilsen fra Airbus-medarbejderne, havde den europæiske flyproducent taget godt for sig de foregående dage og kunne rapportere om salg af 279 fly til en samlet pris af 35 mia. dollars, eller hvad der svarer til 235 mia. kroner. Det var noget mere end hos Boeing, der fik 182 fly i ordrebogen til en samlet værdi af 26,9 mia. dollars, hvilket omregnet til danske kroner bliver 180 milliarder.

Hos Airbus var der især gang i salget af neo-modellerne til mellemdistanceflyvninger. AirAsia tegnede sig for 100 A321neo, mens indiske GoAir leverede en ordre på 72 A320neo. Endelig skal der 62 A320neo fly til Sydamerika, hvor de skal danne grundstammen i flåden hos Avianca Brasil. En af de mere spektakulære handler var Virgin Atlantic, der afgav ordre på otte Airbus A350-1000 og dermed sikrede, at der kom en betydelig ordre på langdistancefly.

“Størrelsen på denne ordre viser vores absolutte fokus i at investere i fremtiden for vores kunder og vores personale og den bekræfter samtidig styrken af vores forretning,” sagde koncernchef Craig Kreeger fra Virgin Atlantic i en kommentar til det opsigtsvækkende flykøb.

MAX og fragtfly til Boeing
Hos Boeing var det MAX-flyene, der dominerede. I alt kom der ordrer ind på 101 Boeing 737 MAX. En af disse ordrer kom fra en uidentificeret kinesisk kunde, der bestilte 30 fly fordelt mellem MAX og de traditionelle 737NG. Kinesiske Xiamen Airlines ville dermed godt give sig til kende med bestillingen på 30 737 MAX 8.

Den største ordre til Boeing kom fra Rusland. Det var Volga-Dnepr Group, der er moderselskab til Volga-Dnepr Airlines, AirBridgeCargo samt Atran Airlines, der købte i alt 20 747-8 fragtfly.

“Set ud fra et kommercielt synspunkt har vi været tilfredse med den tillid vores kunder har vist vores portefølje af fly og serviceydelser,” sagde Boeings koncernchef Dennis Muilenburg ved afslutningen af den store flyudstilling.

 

Relaterede artikler:

Norwegian bestiller 30 langtrækkende A321-fly

Svensk selskab vil købe op til 20 Mitsubishi-fly

Islandsk flyselskab køber fire nye A321-fly