Første testflyvning med Airbus A321XLR. (Foto: Airbus | PR)

Fire timer og 35 minutters luftfartshistorie

Onsdag blev testflyvningen med den langtrækkende Airbus A321XLR gennemført fra Finkenwerder-lufthavnen i Hamborg. Det nye fly kan flyve 8.700 kilometer nonstop.

Airbus A321XLR kan blive enhver flyselskabsdirektørs våde drøm, når den rammer markedet i 2024. Flyet bliver verdens suverænt længstrækkende single aisle-fly og kan derfor bruges til at åbne nye markeder og på de mindre passagertunge ruter.

Onsdag gennemførte Airbus den første testflyvning fra Finkenwerder-lufthavnen i Hamborg, hvor Airbus også har sine produktionsfaciliteter for Airbus A320-serien. Flyet med registreringen F-WXLR gik på vingerne kl. 11.04, og fire timer og 35 minutter senere satte flyet atter hjulene på banen i den nordtyske lufthavn.

Testflvyningen foregik i Nordtyskland over Hamborg og Lübeck samt i nærheden af Hannover og Bremen, og derudover blev der også tid til en kort afstikker ud over Nordsøen. Undervej testede besætningen flyets kontrolsystemer, motorer og hovedsystemer ved ved både og høj og lav hastighed.

En vigtig milepæl
Flyvningen blev gennemført af to piloter, der ombord på flyet også havde tre teknikere. Efter den vellykkede testflyvning blev der givet udtryk for, at det var en særlig dag i Airbus-historien.

Dette er en vigtig milepæl for A320-familien og dens kunder over hele verden. Med A321XLR i brug, vil flyselskaberne være i stand til at tilbyde langdistancekomfort på et single aisle-fly takket være dens unikke Airspace-kabine. A321XLR vil kunne åbne nye ruter med uovertruffen økonomi og miljømæssig ydeevne,” udtaler Philipp Mhun, der er direktør for Programmes and Services hos Airbus.

Har solgt flere end 500 fly
A321XLR vil få en maksimal rækkevidde på 8.700 kilometer med et brændstofforbrug, der er 30 procent lavere end de ældre A321ceo-fly. Airbus nævner ruter som London-Miami, Rom-New York og Kuala Lumpur-Sydney som eksempler på nogle af de ruter, der vil kunne flyves med det nye ultra-langtrækkende fly.

Indtil videre er der modtaget ordrer på flere end 500 A321XLR’ere fra flere end 20 kunder, og blandt de større kunder finder man American Airlines, Air Canada, Frontier Airlines, United Airlines, australske Qantas samt malaysiske AirAsia. I Europa er det i første omgang Aer Lingus, Iberia og Wizz Air, der har bestilt det nye ultra-langtrækkende fly. 

 

Relaterede artikler:

Airbus A321XLR forsinket til 2024

Første flyvning med A321XLR om 10 uger

Officielt: Airbus løfter sløret for A321XLR