KLM Embraer ERJ-190 under opstigningen fra Amsterdam Schiphol Airport. (Foto: Alf van Beem)

Flyene er på vej tilbage i luften

KLM har i denne uge genoptaget flyvningerne på otte europæiske ruter, og Czech Airlines og Lufthansa-koncernen vil i de kommende uger vende tilbage på en række af ruterne.

Der er meget der tyder på, at passagerflyene er ved at kunne vende tilbage, hvor de hører til – nemlig i luften. Det kan Flightradar24.com blandet andet bekræfte. da flere end 90.071 globale flyvninger blev registreret den 6. maj, og det er første gang siden den 23. marts, at der har været registreret flere end 90.000 operationer.

Et stigende antal europæiske flyselskaber melder således om, at de i løbet af maj og i de kommende måneder langsomt vil skrue op for kapaciteten. Et af disse selskaber er Czech Airlines, der efter halvanden måned med flyene på jorden vil genoptage de første ruter fra mandag den 18. maj. Flyselskabet vil starte op med ruterne fra Prag til Amsterdam, Frankfurt, Paris og Stockholm efterfulgt af Kiev og Odessa den 24. maj og Bukarest den 25. maj.

Allerede i denne uge har KLM genoptaget flyvningerne på otte europæiske ruter, selvom det er med et reduceret trafikprogram i forhold til før coronakrisen. Der flyves én gang dagligt med Embraer-fly med op til 100 sæder fra Amsterdam til Barcelona, Budapest, Helsinki, Madrid, Milano-Malpensa, Prag, Rom og Warszawa.

I løbet af tredje kvartal forventer Air France-KLM i gennemsnit at gennemføre omkring 20 procent af det oprindelige trafikprogram, men det vil stige til 60 procent i fjerde kvartal af 2020, og i 2021 forventes omkring 80 procent af operationerne af være tilbage.

106 destinationer i Lufthansa-koncernen
Lufthansa-koncernen vil fra den 1. juni sende yderligere 80 fly på vingerne udover de 80, der har gennemført nødtrafikprogrammet gennem de seneste mange uger. Dermed vil 160 af koncernens 760 fly atter komme i luften, mens det er planen, at 100 fly skal ud af produktion efter coronakrisen. Det betyder, at samlet 106 destinationer vil kunne betjenes i løbet af juni, hvilket svarer til 21 procent af trafikprogrammet.

Lufthansa-datterselskabet SWISS meddeler, at selskabet i juni forventer at genoptage mellem 15 og 20 procent af det oprindelige trafikprogram. SWISS vil kunne gennemføre 140 ugentlige flyvninger fra Zürich til 30 destinationer i Europa og omkring 40 ugentlige operationer fra Geneve til 14 europæiske destinationer. Herudover vil selskabet fortsat flyve tre gange om ugen til New York-Newark, og fra juni vil der blive tilføjet flere interkontinentale destinationer.

“Vi kan mærke et stort behov og længsel blandt folk om at rejse igen. Hoteller og restauranter åbner langsomt, og besøg hos venner og familie tillades i nogle tilfælde igen. Med al forsigtighed gør vi det nu muligt for folk at indhente og opleve, hvad de har måttet undvære i lang tid. Det siger sig selv, at vores gæster og medarbejderes sikkerhed og sundhed vil være af højeste prioritet,” skriver Lufthansa i en pressemeddelelse.

Ifølge Lufthansa er koncernens påbud om brug af mundbind og ansigtsmasker blevet godt modtaget af passagererne, og det vil stadig være gældende, når flere fly kommer i drift.

Qatar Airways øger til 80 destinationer
International Airlines Group (IAG), der omfatter British Airways, Aer Lingus, Iberia og Vueling, forventer fra juli og i løbet af tredje kvartal at kunne genoptage op til 45 procent af det oprindelige trafikprogram stigende til 70 procent i fjerde kvartal.

IAG er 25 procent ejet af Qatar Airways, der også har progressiv plan for at øge kapaciteten i trafikprogrammet, selvom selskabet har opretholdt flyvninger til mange lande under pandemien. Ved udgangen af maj forventer selskabet at flyve fra Doha til 53 destinationer, og i løbet af juni vil Qatar Airways komme op på 80 destinationer, herunder både København, Oslo og Stockholm.

Thai Airways forventer også at genoptage en del af trafikprogrammet fra den 1. juli, hvor det blandet andet er planen, at der skal flyves dagligt til København med en Boeing 777-300ER med plads til 342 passagerer. Til gengæld vil det thailandske Star Alliance-selskab ikke foreløbigt genoptage ruterne til Oslo og Stockholm.

Dansk indenrigstrafik starter forsigtigt
På de danske indenrigsruter kommer der også snart mere aktivitet. Alsie Express forventer at genoptage ruten fra Sønderborg til København den 2. juni, mens DAT – og muligvis også Great Dane Airlines – fra den 8. juni vil etablere sig på indenrigsruten fra Aalborg til København, hvor Norwegian indtil videre har trukket sig frem til næste forår.

SAS har under hele coronakrisen fløjet mellem Aalborg og København – og lige nu med to daglige afgange. Dette antal øges fra den 1. juni til fire daglige afgange, mens indenrigsruten fra Billund samme dag vil blive genoptaget med tre daglige rotationer. Endelig vender SAS tilbage mellem Aarhus og København fra den 25. maj med foreløbigt to daglige afgange. 

DAT´s Bornholm-rute har også været igang under hele coronakrisen med tre daglige afgange, Derimod kommer der ikke DAT-fly til Midtjyllands Lufthavn i Karup foreløbigt. DAT mener ikke, at der er grundlag for at starte op på indenrigsruten til København før den 10. august.

 

Relaterede artikler:

“Jeg er nervøs for tiden efter corona”

Danmark får nyt indenrigsflyselskab

DAT åbner CPH-rute fra Aalborg