Den store kinesiske luftfarts- og rejsekoncern HNA Group er nu tæt på at udvide deres indtog i Europa med købet af en tysk lufthavn.
Den tidligere militærbase, der i dag hedder Flughafen Frankfurt-Hahn Lufthavn ser ud til snart at havne på kinesiske hænder. Lufthavnen, der i dag er en fragt- og lavprislufthavn beliggende 120 kilometer fra Frankfurt, har siden 2009 været ejet af de delstaterne Rheinland-Pfalz og Hessen med respektivt 82,5 og 17,5 procent af den samlede aktiekapital. Men forhandlingerne om et kinesisk køb af aktiemajoriteten mangler nu kun godkendelse af EU-Kommissionen.
Det er anden gang, at Rheinland-Pfalz forsøger at sælge den tabsgivende lufthavn. Ifølge den tyske avis Handelsblatt, har lufthavnen i 2015 haft et tab på 17 mio. euro, eller hvad der svarer til 127 mio. kroner. I 2016 indgik delstaten så en købsaftale med det kinesiske Shanghai Yiqian Trading Co. om en pris på 13 mio. euro, men aftalen faldt ifølge Air Transport World til jorden, da kineserne undlod at betale.
Frankfurt-Hahn lufthavnen hører til en af Tysklands hurtigst voksende lufthavne i passagersegmentet. Men det er lufthavnens tilladelse til at operer 24 timer i døgnet, der har HNA’s fokus. Det vil dermed være muligt at få fragtflyene ekspederet i nattetimerne, hvor travlheden er begrænset, og den tunge trafik til og fra lufthavnen kan foregå uforstyrret. Fragttrafikken er gået voldsomt tilbage de senere år, men det ønsker kineserne at ændre på.
Foruden fragtoperatører er irske Ryanair og ungarske Wizz Air de to største lavprisselskaber, der benytter lufthavnen. I 2007 toppede antallet af passagerer med 4 millioner, hvor det i 2015 var på knapt 2,7 mio. passagerer.
I lufthavnen er der i dag lidt flere end 70 virksomheder, der tilsammen beskæftiger omkring 2.500 ansatte, men indregner man de indirekte effekter, skaber lufthavnen beskæftigelse til rundt regnet 11.000 mennesker i regionen.
Kineserne fortsætter opkøb
Det forestående køb er det seneste i en stribe af oversøiske erhvervelser, som HNA Group har gjort sig. I december 2016 blev 49,99 procent af aktierne i det franske cateringselskab Servair opkøbt, i oktober 2016 MRO-leverandøren SR Technics, der har til huse i Zürich Lufthavn. Også den amerikanske hotelkoncern Carlson Hotels Inc., som inkluderer majoriteten af Rezidor Hotel Group AB, Radisson og Park Inn hotellerne, er kommet under kinesisk ejerskab i 2016.
I Kina og Asien ejer HNA Group helt eller delvist en hel palette af flyselskaber med Hainan Airlines som flagskibet. De mange selskaber har i alt mere end 800 fly og flyver til knap 700 destinationer.
Kinesere har brugt betydelige summer over de sidste par år på at opkøbe større dele af den vestlige luftfarts infrastruktur, herunder flyselskaber, lufthavne og supporttjenester.
Relaterede artikler:
Milliardudsalg hos Air France-KLM
Kinesere fortsætter storopkøb i Europa
Frankfurt-lufthavn solgt til kinesere
Radisson-hotellerne overtaget af kinesisk luftfartskoncern
Kinesere køber sig ind i London Heathrow