Terminal 2A og 2B i Paris Charles de Gaulle Airport. (Foto: Fyodor Borisov | CC 3.0)

Fransk strejke rammer flytrafikken

Franske flyveledere indledte onsdag aften en 35 timer lang strejke. Op mod 70.000 europæiske flypassagerer kan blive påvirket.

Som led i opgøret med præsident Macrons planer om at reformere det franske arbejdsmarked indledte franske flyveledere onsdag aften klokken 19 en 35 timer lang strejke. Den kommer til at påvirke store dele af flytrafikken i Europa i løbet af torsdagen.

Den europæiske luftfartsorganisation ”Airlines for Europe” vurderer, at omkring 550 afgange vil blive aflyst i løbet af dagen, og at flere end 75.000 flypassagerers rejse vil blive påvirket enten i form af aflysninger eller forsinkelser.

30 procent reduktion
Ganske vist friholder flyvelederne stort set Paris Charles de Gaulle lufthavnen fra strejken, men til gengæld er den anden store Paris-lufthavn, Orly, ramt. Det samme er lufthavnene i Lyon, Marseille og Toulouse. I alle fire lufthavne er flyselskaberne blevet bedt om at reducere onsdagens trafikprogram med 30 procent.

Friholdelsen af Charles de Gaulle betyder, at Air France forventer at operere alle sine interkontinentale flyvninger ud af lufthavnen i dag, og hovedparten af selskabets europæiske flyvninger forventes også at blive gennemført. Men en række udenlandske selskaber som British Airways, easyJet og Ryanair har aflyst flere flyvninger til og fra Frankrig i dag.

I skrivende stund ser al trafik fra både Billund og København til franske destinationer – inklusive Norwegians aftenafgang fra København til Orly – dog ud til at blive gennemført som planlagt.

Halveret kapacitet
Derudover bliver trafikken i hele Europa påvirket, da flyvelederne har halveret overflyvningskapaciteten. Det betyder, at flyselskaberne i vid udstrækning er nødt til at flyve udenom det franske luftrum. Det betyder længere flyvetid, hvilket kommer til at udløse forsinkelser efterhånden som dagen skrider frem.

Franske forsinkelser (Skærmdump fra Eurocontrols Network Operation Portal).

De schweiziske luftfartsmyndigheder har ganske vist forøget kapaciteten i dag, men en række flyselskaber fra Storbritannien og det nordvestlige Europa kommer alligevel til at flyve via de såkaldte ”Tango”-ruter vest om Frankrig for at komme frem til deres sydeuropæiske destinationer.

Allerede onsdag formiddag var der ifølge den europæiske flyvekontroltjeneste, Eurocontrol, forsinkelser på over 45 minutter i det franske luftrum.

 

Relaterede links

2018 er tæt på rekordår for ATC-forstyrrelser

Ryanair: Forbyd flyveledere at strejke

Stor fransk strejkeuge