Fremgang hos Norwegian – tilbagegang hos SAS

Trafiktallene for maj måned viser vidt forskellige resultater for de to største skandinaviske flyselskaber.

Det norske lavprisflyselskab Norwegian satte i maj måned passagerrekord. Lidt mere end 946.000 passagerer blev transporteret af selskabet i maj måned, hvilket er en fremgang på ikke mindre end 24 % i forhold til samme måned året før.

Bemærkelsesværdigt er det, at 140.000 passagerer (knapt 15 %) er nye passagerer på de danske ruter, som blev etableret efter Sterling Airlines-konkursen. Det er også bemærkelsesværdigt, at “yielden“ er uændret i forhold til samme måned sidste år, hvilket betyder, at billetindtægterne ikke er faldet.

SAS A340

SAS har tabt mange passagerer på langdistanceruterne

Det modsatte er tilfælde for SAS. Her faldt “yielden“ i maj måned med 11,7 %, hvilket betød færre penge i kassen per fløjet passagerkilometer. Det var dog ikke uventet, da den store lavpriskampagne som selskabet skød i gang tidligere på året har perioden 15/4 – 14/6 som afrejseperiode.

Men det er tvivlsomt, hvor succesrig kampagnen har været. Kabinefaktoren faldt i maj måned med 1,3 procentpoint til 72 % – og SAS transporterede samtidig 18,6 % færre passagerer (i alt 1,932 mio.)end i maj 2008. Det svarer faktisk til knapt 450.000 færre passagerer på selskabets fly i forhold til året før. Selvom kapaciteten er reduceret med 17,5 % har det ikke været nok til at sikre en bedre belægning på flyene.

SAS-ledelsen skriver i trafikrapporten for maj måned, at markedet er meget vanskeligt at forudsige, og at der er stor usikkerhed om, hvornår markedet forventes at rette sig igen. SAS kan ikke udelukke yderligere tiltag for at opveje de fortsat negative markedsvilkår.

På baggrund af de seneste tal er Norwegian halvt så stor som SAS Scandinavian Airlines målt på passagerer. Går man et år tilbage til maj måned 2008 var Norwegianspassagertal kun en tredjedel af SAS Scandinavian Airlines.