Alice-fly i Aerus-bemaling. (Illustration: Eviation | PR)

Har el-flyet som skal være luftens Uber

Eviation har en vision om, at selskabets el-fly Alice skal have samme effekt på luftfarten, som Uber havde på taxi-markedet. Nystartet flyselskab har til hensigt at købe 30 eksemplarer.

I september sidste år kunne ledelsen og de ansatte hos flyproducenten Eviation glæde sig over, at en prøveflyvning af otte minutters varighed og med en højde på lidt over en kilometer med selskabets ni-personers el-fly kaldet Alice var en succes.

Flytypen har været under udvikling i en årrække og for nuværende håber producenten, at el-flyet kan være certificeret til kommercielt brug og klar til at blive solgt i 2027. Tidligere har Eviation dog fortalt, at det i nogen grad afhænger af udviklingen inden for den batteriteknologi, der skal benyttes.

I efteråret 2022 lød det fra selskabet, at Cape Air, Global Crossing Airlines samt DHL allerede havde afgivet ordrer på Alice-flyet. De tre selskaber har tilsammen bestilt 137 eksemplarer, mens Air New Zealand har ytret ønske om at erhverve op mod 23 fly af typen, og nu har endnu en potentiel køber meldt sig på banen.

Bestiller 30 fly
Ifølge Eviation drejer det sig om det relativt nystartede mexicanske flyselskab Aerus, der regner med at påbegynde den kommercielle drift i løbet af årets første tre måneder med en ambition om at kapre andele på markedet for flytrafik i den nordlige del af Mexico.

Selskabet har fået tildelt en kommerciel driftstilladelse og investeret i to Cessna SkyCourier-turbopropfly med plads til 19 personer samt fire Grand Caravan EX-fly ligeledes fra Cessna, der skal være udgangspunktet for flåden. Planen er, at man vil etablere en hub i Monterrey Airport.

Aerus har desuden underskrevet en hensigtserklæring om at købe 30 Alice-fly, der på sigt skal benyttes til beflyvning af Nuevo León, Tamaulipas, Coahuila samt Veracruz i Mexico. Flytypen vil blive bygget i tre konfigurationer, der er optimeret til henholdsvis fragt, forretningsflyvninger samt pendlertrafik, hvilket er den udgave, som det mexicanske flyselskab har valgt.

Vil skabe opbrud
Koncernchef Gregory Davis fra Eviation mener, at Alice er et godt valg for det nystartede flyselskab, da flytypens forventede rækkevidde på 463 kilometer vil passe godt til geografien på det marked, som selskabet ønsker at få en del af.

”Alice vil gøre præcis det samme, som Uber gjorde på markedet for taxikørsel. Stå i spidsen for et opbrud ved at tilbyde billige flyrejser fra en destination til en anden. Vores fly er det oplagte valg for Aerus, da et stort antal flyvninger i det nordlige Mexico er under 400 kilometer lange.”

Javier Herrera García, der er koncernchef for Aerus, fortæller, at flytypen skal hjælpe selskabet med at opbygge en forretning, hvor omdrejningspunktet bliver regionale flyvninger, der både har en bæredygtig økonomi og miljøpåvirkning.


Relaterede artikler:

Succesfuld testflyvning med 9-personers elfly

SAS sikrer option på 30-sæders elfly

Svensk elflyproducent øger fra ti til 100 ansatte