Singapore Airlines - Airbus A380-800. (Foto: Kentaro Iemoto)

Hifly modtager to Airbus A380

Norwegian faste wetlease-partner vil fremover kunne tilbyde den store Airbus A380 som supplement til A340´erne. Flyene har en fortid hos Singapore Airlines.

Inden længe får portugisiske HiFly et helt unikt produkt på hylden, som gør selskabet i stand til at hjælpe andre flyselskaber i den helt store skala. Selskabet er nemlig ved at indregistrere to Airbus A380-dobbeltdækkerfly på sin maltesiske driftstilladelse.

Det portugisiske flyselskab er en såkaldt ACMI-operatør, der tjener gode penge på at stille fly og besætninger til rådighed for andre flyselskaber i kortere eller længere perioder. Ofte med meget kort varsel – mod solid betaling.

Trådt til med widebody-fly
Mens mange andre europæiske flyselskaber fokuserer på ACMI-flyvninger med mellemdistancefly, så har HiFly specialiseret sig i at lave ACMI med langdistancefly. Selskabet har således en flåde af Airbus A330 og Airbus A340-fly, som selskaber over hele verden trækker på.

Et af de selskaber er Norwegian, hvor operationsafdelingen uden tvivl har kollegerne i HiFly på ”speed dial”. For lige siden Norwegian startede langdistanceflyvninger i 2013 har det ofte været HiFly, der er trådt til med widebody-reservefly, når Norwegians Boeing 787 Dreamliner har drillet og passagerer har skullet fragtes frem og tilbage mellem kontinenterne.

Det bliver dog næppe Norwegian, der kommer til at få mest gavn af HiFly’s to eksemplarer af verdens største pasagerfly. Flyene bliver nemlig indrettet med mellem 550 og 600 sæder med hovedsageligt markedet for flyvninger med muslimske pilgrimme til og fra Mekka for øje. Når Norwegians Boeing 787-fly med op til knap 350 sæder får tekniske vanskeligheder eller lignende, så er det snarere HiFly’s mindre Airbus A330 og Airbus A340-fly, som nordmændene rekvirerer.

Skrev luftfartshistorie
De to Airbus A380-fly har begge en fortid i Singapore Airlines, hvor de havde registreringerne 9V-SKA og 9V-SKB og har henholdsvis serienummer 3 og 5. Det betyder, at de var nogle af de første eksemplarer af det store fly til at rulle af samlebåndet og de to første til at flyve med passagerer i kommerciel drift. 9V-SKA skrev således luftfartshistorie den 25. oktober 2007, da det gennemførte den første kommercielle flyvning hos Singapore Airlines på rutenummer SQ221 fra Singapore til Sydney.

Flyene står lige nu parkeret i den franske lufthavn Tarbes, hvor de er ved at blive klargjort til at tørne ud for HiFly. Blandt andet er Singapore Airlines’ første klasses-sæder blevet taget ud. Dem er der ikke behov for i flyenes nye liv.

Hvis HiFly får behov for flere Airbus A380’ere, så har Singapore Airlines sat yderligere to fly med lave serienumre på jorden. Desuden forventes Malaysia Airlines i næste måned at trække sine seks Airbus A380-fly ud af den normale rutetrafik og alene anvende dem til pilgrimsflyvninger. Så her bliver der muligvis også ledige dobbeltdækkerfly.

 

 

Relaterede artikler:

Trækker seks A380´ere ud af trafikprogrammet

Hifly får A380´ere

Første A380 sat på jorden

Vil pensionere A380’ere

Airbus A380 skal på museum