Transportkassen med hjertet ombord på Air France-flyet. (Foto: G Lebreton)

Hjertetransport over Atlanten på kommercielt fly

Air France var med til at skrive historie, da selskabet for nylig var involveret i transport af et donorhjerte i passagerkabinen på et fly fra Fransk Caribien til Paris.

Det er givetvis de færreste passagerer, der har oplevet, at der har været en transportkasse indeholdende et donorhjerte i passagerkabinen på et kommercielt fly.

Ikke desto mindre var det hvad, der skete for nylig på en ikke nærmere identificeret flyvning med Air France fra Fransk Caribien til Paris. Fransk Caribien omfatter øerne Saint-Martin, Martinique samt øgruppen Guadeloupe, og Air France har ruter til samtlige tre destinationer.

Den særlige flyvning blev i slutningen af februar omtalt i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet og er også for nylig blevet omtalt af Air France på sociale medier. 

Hjertet blev udtaget af en 48-årig mand, der var erklæret hjernedød tre dage efter en alvorlig hjerneblødning, og hjertet skulle indsættes i en 70-årig mand i Paris med en såkaldt iskæmisk hjertemuskelsygdom. Operationen skulle foregå på Pitié-Salpêtrière Hospital ved Sorbonne-universitetet i Paris.

12 timer og seks minutter
Fra hjertet blev udtaget af kroppen på patienten i Fransk Caribien, til det blev indsat i patienten i Paris, gik der samlet 12 timer og seks minutter, hvoraf omkring otte timer var flyvetid. Turen gik fint, og hjertets funktion var intakt trods den lange rejse, hvor der undervejs var kraftig turbulens.

Ifølge artiklen i Lancet blev hjertet transporteret i en XVIVO Heart Assist-transportkasse, der er designet til at opretholde et doneret hjertes tilstand uden for kroppen under transporten fra donoren til modtageren, hvilket udvider den geografiske rækkevidde for den type transplantationer.

Det er første gang nogensinde, at et doneret hjerte bliver fløjet over Atlanten, og der var i dette tilfælde tale om en tur på 6.750 kilometer. En afstand og en rejsetid, der tidligere var umulig i forbindelse med organdonation. Erfaringerne fra den succesfulde hjertedonation betyder, at potentialet fremover er øget for denne type transplantationer.

 

Relaterede artikler:

SAS indretter Airbus A320neo som flyvende hospital

SAS forlænger evakueringsflyvninger fra Ukraine

Dansk flyselskab opnår eftertragtet certificering