Rejsende i Københavns Lufthavn. (Foto: Københavns Lufthavn | PR)

ICAO: Første kvartal af 2024 overgår samme kvartal i 2019

Luftfartsorganisationen ICAO forventer, at det globale passagertal i første kvartal af 2024 vil overgå samme periode i 2019. Efterspørgslen i år ventes desuden at blive tre procent højere end før pandemien.

Antallet af flyrejsende i årets første kvartal ventes at blive så højt, at det vil overgå de tre første måneder i 2019.

Det oplyser ICAO, der er den internationale luftfartsorganisation under FN. Organisationen forventer, at passagertallet vil være omkring to procent højere i første kvartal i år end i samme periode i 2019, der var det sidste hele år før coronapandemien. Samtidig forventes flyselskaberne at opretholde deres driftsrentabilitet fra sidste år.

”ICAOs medlemsstaters forpligtelse til at tilpasse deres pandemiske reaktioner med vejledningen fra ICAO-rådet har været afgørende for genopretningen af deres flyruter,” siger Salvatore Sciacchitano, formand for ICAO-rådet.

Efterspørgslen i 2024 ventes at ende omkring tre procent over niveauet i 2019, og den kan faktisk nå op på fire procent, hvis genopretningen på flyruter, der endnu ikke har nået 2019-niveauet, styrkes yderligere.

Skal fremskynde bæredygtighed
Den globale efterspørgsel i Freight Ton Kilometers (FTK) for hele 2024 forventes at være omkring to procent under 2019-niveauet. FTK bruges til at beregne den samlede mængde fragt, der er blevet transporteret over én kilometer.

”ICAOs seneste lufttrafikprognoser er lovende for global udvikling og en påmindelse om, at det globale samfund skal fremskynde sin bæredygtighedsindsats – især for at sikre produktion og udbredelse af bæredygtige flybrændstoffer i tilstrækkelige mængder,” siger Juan Carlos Salazar, generalsekretær hos ICAO.

ICAO bemærker, at passagerprognosen er med det forbehold, at risici, der påvirker international lufttransport, ikke eskalerer fra det nuværende niveau.

God passagervækst til og fra Europa
Foruden analysen på 2024 kommer ICAO også med sit syn på, hvordan 2023 forløb. Således oplyser organisationen, at trafikken på de fleste flyruter allerede havde nået eller overgået niveauet fra før pandemien ved udgangen af året.

ICAO oplyser, at flyruter, der havde flere passagerer ved udgangen af 2023 end før pandemien, blandt andet kan findes inden for Europa og fra eksempelvis europæiske destinationer til Nordamerika, Mellemøsten, Sydvestasien og Afrika.

De fleste internationale ruter til og fra Asien – med undtagelse af Sydvestasien – havde dog fortsat væsentligt lavere passagertal i 2023 i forhold til niveauet før pandemien.

Flyselskabernes samlede driftsoverskud i 2023 er anslået til 39 milliarder dollar (269 milliarder kroner, red.), hvilket er på niveau med 2019. De største overskud skal – som tidligere år – findes blandt flyselskaber i Europa og Nordamerika.

 

Relaterede artikler:

ICAO: Kun evidensbaserede COVID-19-restriktioner

ICAO fordømmer Nordkoreas missilforsøg

1,8 milliarder flypassagerer i hele verden i 2020