Airbus A300-600 fra Qeshm Airlines. (Foto: Mohammadreza Farhadi Aref)

Iransk flyselskab vil åbne rute til Stockholm

Iranske Qeshm Air vil åbne en rute fra Tabriz i det nordvestlige Iran til Stockholm og fem andre europæiske storbyer.

Der er i dag relativt få flyforbindelser fra Nord- og Vesteuropa til Iran. Næsten alle ruterne har hovedstaden Teheran som destination, mens Austrian Airlines i september indledte beflyvning af Isfahan fra Wien.  Næste år ventes det østrigske flyselskab endvidere at åbne en rute til Shiraz i den sydvestlige del af landet.

Men de iranske flyselskaber begynder også at røre på sig. I dag flyver Mahan Air fra Teheran til København, mens Iran Air betjener Stockholm med to ugentlige flyvninger fra den iranske hovedstad.

Inden længe vil Qeshm Air åbne en rute mellem Tabriz og Hamborg, og sidenhen følger Stockholm, Køln, Amsterdam, Paris og Bruxelles, skriver Aviation Iran. Tabriz er den vigtigste by i det nordvestlige Iran og er samtidig hovedstaden i provinsen Øst-Aserbajdsjan.

Ruten til den svenske hovedstad har nok lidt længere udsigter end først antaget.

“Der findes i dag meget stor interesse for at flyve mellem Iran og Eurpa. Skal man etablere en ny rute mellem Iran og Sverige, skal man tage højde for den bilaterale luftfartsaftale, der har nogle begrænsninger. Det kræver en dialog med Transportstyrelsen i Sverige, så det er en proces, der tager noget tid.,” siger Elizabeth Axtelius, direktør for Swedavia Aviation Business, til CHECK-IN.dk.

Ældre Airbus-fly

Ifølge direktør Mahmoud Shekarabi fra Qeshm Air vil ruten til Hamborg blive flyselskabets første internationale prestigerute. Ruten er blevet offentliggjort blot få uger efter, at Qeshm Air fik godkendelse fra EASA – Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur – til at flyve til og fra destinationer i Europa.

Det iranske flyselskab benytter op til 26 år gamle fly af typen Airbus A300-600 samt ældre Airbus A320-200 fly. Ifølge Arabian Aerospace vil selskabet i 2017 modtage et ukendt antal langdistancefly af typen Airbus A330.

Qeshm Air hævder, at der er stor turistmæssig efterspørgsel på rejser til Tabriz, og den kommende Hamborg-rute har da også fået opbakning fra både lokale og nationale iranske myndigheder. At turistmæssige attraktioner kan blandt andet nævnes bazaren, der er en af de ældste i Mellemøsten, El Goli-parken, Den blå Moské samt den lokale tæppeproduktion.

 

Relaterede artikler:

Austrian på vej med tredje destination i Iran

Austrian åbner forsinket Iran-rute

Den lange iraner kom til CPH

Teheran-rute godt fra start i København

SAS er tavs om Iran-rute