Airbus A330-200-fly fra Hawaiian Airlines. (Foto: Hawaiian Airlines | PR)

Kaptajn: Turbulens opstod på et par sekunder

Vejrforholdene ændrede sig tilsyneladende så hurtigt, at piloterne på et Hawaiian Airlines-fly ikke kunne nå at undvige den voldsomme turbulens, der kvæstede 21 passagerer og fire besætningsmedlemmer.

I december endte 25 personer med forskellige skader, da et fly fra Hawaiian Airlines blev fanget i voldsom omgang turbulens omkring 40 minutter inden, at flyet efter planen skulle lande i Honolulu International Airport.

Hændelsen, der mellem jul og nytår blev omtalt i en række medier, indtraf under en flyvning fra en lufthavn i delstatshovedstaden Phoenix i den amerikanske stat Arizona til ankomstlufthavnen, der befinder sig på øen Oahu. Den blev foretaget i en Airbus A330-200, der bærer registreringsnummeret N393HA.

Der var i alt 291 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på flyet, og heraf fik to ansatte og 17 passagerer mindre kvæstelser, mens i alt seks personer – to medlemmer af flypersonalet og fire rejsende – blev skadet i mere alvorlig grad.

Kunne ikke nå at undvige
Hændelsen er blevet undersøgt af den amerikanske havarikommission NTSB, og en foreløbig rapport gør rede for forløbet, som førte til de mange kvæstelser.

Ifølge kaptajnen var det styrmanden, der fløj flyet, da hændelsen indtraf. På daværende tidspunkt var vejret fint, instrumenterne så ud til at fungere og flyet befandt det sig over et lag af såkaldte slørskyer, også kaldes cirrostratus. Forholdene ændrede sig dog fra det ene øjeblik til det næste.

”En lodret sky skød op foran flyet, som var den en røgsøjle. Det skete på et par sekunder, og derfor var der ikke tid nok til at undvige den,” lyder kaptajnens forklaring i rapporten fra NTSB.

Ramte flyloftet
Synet fik kaptajnen til straks at kontakte kabinechefen og advare hende om, at der muligvis kunne opstå turbulens. Der gik dog ikke længere end mellem et og tre sekunder, inden flyet mødte vejrfænomet.

Kort tid efter at den ”alvorlige turbulens” var overstået, kunne besætningen konstatere, at en række passagerer og kolleger i kabinen var blevet kvæstet, og turbulensen havde været så voldsom, at nogle af de tilskadekomne havde ramt gulvet og andre loftet.

Undersøgelsen fra NTSB har afdækket, at et frontsystem var på vej mod Hawaii, hvilket blandt andet havde ført til, at det amerikanske meteorologiske institut National Weather Service havde varslet om risiko for lyn. 

Der var ikke gjort nogen observationer på den givne rute, inden Hawaiian Airlines-hændelsen fandt sted. NTSB påpeger dog, at den foreløbige udlægning kan ændre sig i takt med, at hændelsen undersøges nærmere.


Relaterede artikler:

Turbulens kvæster 12 passagerer

Tabte winglet under turbulens

Kraftig turbulens kvæster 14 personer over Atlanten