Keflavik International Airport (Foto: Isavia)

Keflavik forventer 10,4 mio. passagerer i 2018

Væksten fortsætter i den internationale lufthavn på Island. I 2018 ventes 29 flyselskaber at levere 10,4 millioner passagerer, hvilket er en stigning på 18 procent.

Passagervæksten i Keflavik International Airport er ganske enkelt imponerende. Med 8.797.939 passagerer gennem lufthavnen i 2017 blev der sat en ny rekord.

Men det stopper ikke her. Den islandske lufthavnsoperatør Isavia, der driver Reykjaviks internationale lufthavn, har været i gang med at lave prognoser for 2018, og her er forventningen 10.381.281 passagerer, hvilket vil svarer til en vækst på 18 procent.

Tallet er Isavia nået frem til ved at kontakte de flyselskaber, der allerede i dag flyver til og fra Keflavik for at høre om deres konkrete planer for hele 2018. Herudover er der sammenlignet med historiske data, ligesom ankomst- og afrejsedata fra Keflavik International Airport er blevet brugt til at finjustere prognosen.

101 destinationer
Mens det tidligere var Icelandair, der dominerede flytrafikken til og fra Island, så er der i den kommende sommer 29 flyselskaber, der har ruteflyvninger til og fra Keflavik, og der tilbydes flyforbindelse til i alt 101 destinationer.

Nye flyselskaber til Island vil blandt andet være United Airlines fra Newark Liberty International Airport samt American Airlines fra Dallas/Fort Worth International Airport samt S7 Airlines fra Moskva og Luxair fra Luxembourg.

Men Icelandair og WOW air kommer også med nye ruter i løbet af 2018. Indtil videre har begge islandske flyselskaber anmeldt Cleveland og Dallas/Fort Worth som nye destinationer, og herudover byder Icelandair ind med San Francisco, Baltimore-Washington og Kansas City, mens WOW air herudover vil føje Detroit, Cincinatti og St. Louis til selskabets rutenetværk.

Flere transferpassagerer og færre sæsonudsving
Passagerudviklingen i den internationale islandske lufthavn går samtidig i retning af øget transfertrafik. Således skønner Isavia, at op imod 40 procent af passagererne i 2018, hvilket svarer til næsten fire millioner, vil være transferpassagerer.

Det vil være en markant øgning, da kun 28 procent af passagererne i 2013 var transferpassagerer. Dengang var der samlet 3,2 millioner passagerer, der rejste gennem Keflavik International Airport, hvoraf omkring 925.000 var transferpassagerer mellem Europa og Nordamerika vice versa.

Det er også lykkedes for den islandske lufthavn at udjævne de markante sæsonforskelle, der tidligere var gældende. Tilbage i 2010 rejste 50 procent af passagererne gennem lufthavnen i de tre sommermåneder fra juni til og med august, mens de øvrige 50 procent fordelte sig ligeligt mellem mellemsæsonen i april, maj, september og oktober samt lavsæsonen fra november til marts.

I dag er trafikken mere ligeligt fordelt. Således forventes 32 procent af passagererne i 2018 at rejse ind og ud af Keflavik i højsæsonen, 32 procent i i mellemsæsonen og de sidste 36 procent i lavsæsonen.

 

Relaterede artikler:

Fortsat fuld fart på i Keflavik

Ny passagerrekord i Keflavik Lufthavn

Keflavik vil have fremskudt USA-kontrol

Stor vækst og fremrykket udbygning i Keflavik