Kjos: Svensk flyskat vil styrke CPH

Norwegians topchef Bjørn Kjos advarer de svenske politikere mod at indføre en skat på flyrejser. Det vil styrke Københavns Lufthavn, lyder advarslen.

Den største vinder ved indførelsen af en skat på flyrejser i Sverige vil ikke være miljøet. Det vil være Københavns Lufthavn. Det er budskabet fra Norwegians topchef, Bjørn Kjos, der nu blander sig i den politiske debat i Sverige om en flyskat. En debat, der er blusset op igen da svenskerne skal til riksdagsvalg den 14. september.

Meningsmålingerne peger på, at Socialdemokratiet og Miljøpartiet kan komme til at vinde valget og skulle danne regering. Og et af de punkter hvor de to partier er uenige er netop i spørgsmålet om en skat på flyrejser. Efter at forslaget for år tilbage blev skudt ned, har Miljøpartiet spillet det på banen igen i den aktuelle valgkamp. Partiet vurderer, at man hente i alt 3,5 mia. kroner ind til den svenske statskasse via flyafgifter.

Men det vil få alvorlige konsekvenser for Sverige, advarer Bjørn Kjos.

”Afgiften vil sende alle internationale turister til København. Al trafik til USA fra Asien vil gå gennem Københavns Lufthavn. Arbejdspladser vil blive flyttet til andre lande og det vil slet ikke være en gevinst for Sverige,“ siger Bjørn Kjos til den svenske erhvervsavis Dagens Industri.

Klogere end det
En lignende flyafgift var i mange år en realitet i Danmark med 75 kroner per afrejsende passager. Den daværende borgerlige regering afskaffede afgiften i 2007. En genindførelse har flere gange været foreslået, men det er de seneste år blevet skudt ned gentagne gange af Socialdemokratiet. Bjørn Kjos forventer heller ikke at det svenske forslag bliver til noget.

“Politikerne er klogere end det. Når afgifter er blevet indført i andre byer og lande, så er trafikken flyttet,“ påpeger Bjørn Kjos.

Nordmanden besøgte onsdag den svenske demokratifestival Almedalsveckan, der i disse dage afholdes i Visby på Gotland. Almedalsveckan er en pendant til det danske Folkemøde, der løb af stablen i juni på Bornholm.

Efter at have deltaget i en paneldiskussion om hvordan politikere og luftfartsindustri sammen kan skabe de rette betingelser for fremtidens flyrejser, fløj Bjørn Kjos videre til London for at indvie Norwegians langdistanceruter fra London Gatwick-lufthavnen til USA. Det første fly til Los Angeles blev sendt afsted onsdag eftermiddag.