Boeing 747-400 fra KLM. (Foto: Masakatsu Ukon | CC 2.0)

KLM overflyver atter Iran og Irak

KLM har som det første europæiske flyselskab besluttet igen at benytte luftkorridorerne over Iran og Irak. Tyskland og Storbritannien har også lempet restriktionerne.

På baggrund af den tilspidsede situation i Mellemøsten, valgte KLM den 8. januar at omlægge selskabets ruter fra Amsterdam til en række destinationer i det sydøstlige Asien og Mellemøsten, så der ikke længere blev benyttet irakisk og iransk luftrum.

Samme praksis har en lang række andre selskaber fulgt med undtagelse af blandt andre Emirates og Qatar Airways, der valgte fortsat at overflyve de to lande for at kunne komme ind og ud til baserne i henholdsvis Dubai og Doha.

Nu har KLM imidlertid valgt atter at overflyve Iran og Irak, fremgår det af informationer fra det hollandske flyselskab.

“Sikkerhed har den højeste prioritet hos KLM. KLM bruger et sikkerhedsstyringssystem til at analysere risici og dermed bestemme sikre flyveveje. På baggrund af sådanne analyser er det igen sikkert at flyve over Iran og Irak,” skriver KLM i en pressemeddelelse.

KLM oplyser, at hollandske ekspertgrupper, efteretningstjenesterne, NCTV-terrorbekæmpelsesenheden, forsvarsministeriet, indenrigsministeriet samt udenrigsministeriet også har bidraget med oplysninger til at beslutningen kunne træffes.

Ændret vejledning i Tyskland og Storbritannien
Samtidig forklarer KLM, at de britiske og tyske regeringer tilsvarende har udsendt en NOTAM (Notice to Airmen, red.), hvori det hedder, at kommercielle flyselskaber fra de to lande atter kan flyve sikkert over Iran og Irak.

De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA forbød den 8. januar amerikanske flyselskaber at overflyve Iran, Irak, Den Persiske Golf og Omanbugten, men forbuddet er sidenhen blevet lempet i Den Persiske Golf og Omanbugten, men det stadig ikke er tilladt at overflyve Iran og Irak.

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) udsendte den 16. januar en bulletin, hvor man frarådede overflyvning af Iran i lave højder i seks måneder frem til den 16. juli. 

“På grund af den farlige sikkerhedssituation og den dårlige koordinering mellem civil luftfart og militære operationer er der risiko for forkert identifikation af civile fly… Risikoen for operationer vurderes til at være høj for flyvniveauer under 250 (25.000 fod, red.),” hed det i denne risikovurdering.

 

Relaterede artikler:

Frafråder overflyvning af Iran i seks måneder

Iran-krisen: Norwegian tvunget til mellemlanding

Flyselskaber suspenderer ruter til Irak og Iran