Boeing 777-200 fra KLM i Amsterdam-Schiphol Airport. (Foto: KLM)

KLM-pilotstrejke er rykket nærmere

En strejke blandt KLMs piloter kan være nært forestående, efter det hollandske flyselskab har afvist at godkende piloternes seneste udspil til en kollektiv overenskomst.

Forhandlinger mellem KLM og selskabets piloter – via pilotfagforeningen VNV – har stået på i snart flere måneder. Forhandlingerne ser dog nu ud til at have ramt en blindgyde.

De hollandske piloter spillede senest ud med et forslag til en ny kollektiv overenskomst, og hvis ikke KLM ville godkende aftalen inden den 17. august, ville piloterne overveje at indlede en strejke. Piloternes deadline er dermed overskredet.

Den seneste overenskomst for KLMs piloter udløb i januar i år. KLM og piloterne – repræsenteret ved VNV – har siden da arbejdet hårdt på at lande en ny aftale, men trods et lille gennembrud i maj er der altså gået hårdknude i forhandlingerne.

Piloterne i det hollandske flyselskab er utilfredse over arbejdspresset, og de ønsker at få en bedre balance mellem arbejds- og privatliv. En talsmand fra VNV har tidligere fortalt til Air Transport World, at KLM havde tilbudt fire procent flere fridage fra september 2019. Dette udspil er piloterne imidlertid ikke tilfredse med; de ønsker, at ændringen sker før.

Revideret forslag til overenskomst
KLM har således ikke godkendt piloternes seneste udspil, og flyselskabet er i stedet kommet med et modforslag.

”Vi opfylder ikke fuldt ud det sidste forslag, som VNV har fremlagt, men er klar til at præsentere et justeret KLM-forslag. Dette forslag er en revideret version af KLMs tidligere forslag, der bruger elementer fra VNVs seneste udspil. Dette er et sidste forslag for at sikre, at en ny kollektiv overenskomst lander så hurtigt som muligt. Det er i alles interesse,” har KLM udtalt.

At KLM kommer med et sådan svar har fået VNV til at true med at nedlægge arbejdet.

”Resultatet er, at VNV-medlemmerne vil reagere i den kommende periode,” lyder det fra VNV ifølge Air Transport World, som utvivlsomt skal forstås sådan, at piloterne overvejer at realisere en strejke.

Fagforeningen mener, at KLM straks er nødt til at foretage ændringer i piloternes arbejdspres. Ifølge VNV har KLM i fire år haft underskud af piloter, og det fører til stort arbejdspres og forsinkede og aflyste fly.

“Uforståeligt”
KLM har straks givet respons på VNVs modsvar, og flyselskabet er ikke just begejstret for, at piloterne fastholder deres krav.

“Den kendsgerning, at VNV har afvist dette forslag så hurtigt uden at vurdere indholdet og uden yderligere dialog med KLM og dets medlemmer, er uforståeligt og er hverken i piloternes eller KLMs interesse. KLM er fortsat åben for yderligere dialog om indholdet af forslaget,” understreger det hollandske flyselskab.

Tidligere i sommer var der skrappe lønforhandlinger mellem piloterne fra Air France og flyselskabets ledelse. Det er dermed ikke første gang denne sommer, at Air France-KLM-koncernen har en tvist kørende med en del af selskabets piloter.

 

Relaterede artikler:

KLM-piloter truer med strejke

Tidligt strejkevarsel fra KLM-personale

Kabineansatte i KLM vil strejke

KLM-personale kan gå direkte i strejke

Air France strejke truer på torsdag