Inde fra South Terminal i London Gatwick Airport. Foto: John Nguyen/JNVisuals

Knap 1.000 ansatte vil strejke i London-lufthavn

Fra slutningen af juli vil næsten 1.000 ansatte inden for bagagehåndtering og check-in i London Gatwick strejke over i alt otte dage. Forsinkelser og aflyste flyafgange bliver ”uundgåeligt”, lyder det.

Der er fuldt drøn på sommerferietrafikken rundt om i Europa, hvilket giver travlhed for flyselskaber og lufthavne.

Ferietrafikken fra London Gatwick Airport risikerer dog at blive spoleret i stor grad, da fagforeningen Unite har varslet strejker i slutningen af juli og begyndelsen af august som følge af en strid om lønforhold. Det skriver det britiske medie Sky News. Strejkerne vil således ske omkring tidspunktet for begyndelsen på de britiske skolers sommerferie.

Strejkerne vil omfatte knap 1.000 medarbejdere inden for bagagehåndtering og check-in, og der er varslet i alt otte dages strejker. Den første periode med strejker er planlagt fra fredag 28. juli til tirsdag 1. august 2023. Herudover er der varslet strejker i yderligere fire dage – i perioden fra fredag 4. august til tirsdag 8. august.

Unite har udtalt, at betydelige forstyrrelser, forsinkelser og aflysninger af flyafgange i London Gatwick vil være ”uundgåeligt”.

Strejker hos Eurocontrol kan lamme flytrafikken
Passagererne i London Gatwick Airport vil dermed, som tingene ser ud nu, få udfordringer i forbindelse med rejse senere på måneden. Men forude venter muligvis endnu flere problemer, der kan lamme sommerens flytrafik.

Således er op imod 12.600 europæiske flyvninger om dagen i fare for enten at blive forsinket eller helt aflyst hen over sommeren, hvilket er en tredjedel af det samlede daglige antal flyvninger i Europa. Det oplyste den europæiske lufttrafiktjeneste, Eurocontrol, tidligere på ugen.

Det er fagforeningen Union Syndicale Bruxelles, der repræsenterer ansatte i Eurocontrols operationscenter, som har advaret om mulige strejker hen over en periode på seks måneder, hvis ikke der findes en løsning. Det er dog fortsat uvist, hvornår eventuelle strejker blandt flyvelederne kan forekomme.

Strejker i Heathrow er afblæst
I juni og frem efter var der udsigt til, at også London Heathrow Airport kunne se frem til betydelige forstyrrelser af flytrafikken. En strid mellem lufthavnens ledelse og sikkerhedspersonale organiseret under Unite blev dog løst, og dermed undgik man at indlede 31 varslede strejkedage i perioden fra 24. juni til 27. august 2023. Rejsekaosset blev dermed afblæst.

Der var ellers udsigt til, at over 2.000 ansatte i Heathrows Terminal 3 og 5 skulle strejke på udvalgte dage hen over sommeren, hvilket fik Heathrow-ledelsen til at komme med et forbedret lønudspil.

Mens rejsende fra Heathrow altså undgår at blive forstyrret hen over sommeren som følge af strejker, vil passagerer i Birmingham Airport sandsynligvis blive udfordret. Således vil omkring 100 sikkerhedsmedarbejdere og terminalteknikere i den britiske lufthavn begynde løbende strejke fra 18. juli. Strejkerne vil resultere i forsinkede flyafgange, har Unite udtalt.

 

Relaterede artikler:

Mulig strejke hos Eurocontrol kan lamme flytrafikken

Omfattende strejker i Heathrow afblæses

Lavprisselskab aflyser 1.700 flyvninger