Airbus A380 fra Etihad Airways. Foto: @ Thorbjorn Sund, Danish Aviation Photo

Nervepirrende A380-landing går verden rundt

Se opsigtsvækkende landing med A380 i kraftig sidevind i London Heathrow under stormen Dennis. Stormen har også givet problemer for flytrafikken i Danmark.

Stormen Dennis, som i weekenden ramte Storbritannien, gav store problemer for flytrafikken i blandt andet London Heathrow og London Gatwick. I Heathrow-lufthavnen blev omkring 60 procent af flytrafikken påvirket i form af forsinkelser eller aflysninger, mens omkring 30 procent af flytrafikken i Gatwick-lufthavnen var ramt af forsinkelser, og også her var der en del aflysninger.

Samtidig kunne britiske medier vise billeder og videoer af, hvordan fly kæmpede med at lande i den voldsomme sidevinde og i nogle tilfælde måtte afbryde landingen og lave en go-around.

Særlig stor opmærksomhed tiltrak en video af en landing lørdag i London Heathrow sig. Videoen viser, hvordan piloterne i en Airbus A380 fra det mellemøstlige selskab Etihad kæmper med vindforholdene under landing i Heathrow-lufthavnen, hvor der lørdag blev målt vindstød på op til 80 kilometer i timen.

Videoen med den spektakulære landing spredes for øjeblikket verden rundt via online-medier og sociale medier.

Landing på tværs
I videoen ser man, hvordan piloterne fra Etihad Airways lander verdens største passagerfly nærmest vinkelret i forhold til banen i Heathrow-lufthavnen og først får rettet flyet op, efter at nogle af de 20 hjul op flyets centrale landingsstel har ramt banen. Derefter ruller flyet lidt henad banen, inden det kort efter fortsætter ind på en taxivej.

Airbus A380-flyet fra Etihad landede i London efter cirka 7 ½ times flyvning fra Abu Dhabi. Etihad Airways betjener Abu Dhabi-London-ruten fire gange dagligt, og heraf er tre af forbindelserne med A380, mens den fjerde betjenes med Boeing 787 Dreamliner.

Aflyste fly i Billund Lufthavn
Resterne af stormen Dennis har også givet problemer for flytrafikken i Danmark. I Billund Lufthavn blev flere fly søndag aflyst, omdirigeret eller forsinket som følge af den kraftige blæst. Vinden gik på tværs af lufthavnens start- og landingsbane og medførte derfor vanskelige forhold for flyene.

”Vinden kommer fra syd, og det giver voldsom sidevind, hvorfor piloterne har valgt at udsætte starter og er søgt til andre lufthavne. Det er det enkelte flyselskab og flyenes piloter, der træffer afgørelsen,” sagde lufthavnsdirektør Jan Hessellund søndag til TV SYD.

Lufthavn delvist oversvømmet
Weekenden bød ikke bare på kraftig blæst, men også store mængder regn. Det førte blandt andet til oversvømmelser af en parkeringsplads og administrationsbygning i Billund Lufthavn.

”Lige nu arbejder vi på at pumpe vandet væk fra den bæk, som normalt afvander lufthavnen. Fordi bækken er fyldt, kan vandet ikke løbe væk, og derfor er parkeringspladsen og en administrationsbygning oversvømmet,” sagde operationschef ved TrekantBrand, Bo Gøgsig, til TV 2 mandag morgen.

 

Relaterede artikler:

A380-fly landede i tre forsøg

A380 beskadiget af kraftig haglstorm

Etihad Airways sælger 38 langdistancefly